För att minska riskerna för spridning av coronaviruset ställer Riksarkivet in föredrag, visningar och andra publika arrangemang fram till åtminstone den 31 augusti. Detta gäller alla verksamhetsställen i landet.

Arkivens dag i Härnösand

2019 års tema är Gömt och glömt! Öppet hus på Landsarkivet i Härnösand.

Program:

Föreläsningar:

Kl. 13.00 - Sandöbroraset 1939 - olyckan i skuggan av kriget
I år är det 80 år sedan Sandöbron rasade samman och än idag är det Sveriges värsta byggarbetsplatsolycka med 18 omkomna. Ëlmë Ämting, Föreningsarkivet Västernorrland, berättar om olyckan som hamnade i skuggan av andra världskriget, som bröt ut dagen därpå.


Kl. 14.30 - Olivia Sandberg - barnamörderska
Petra Nyberg från Landsarkivet i Lund berättar den glömda historien om ett gripande människoöde under 1800-talet. Olivia föddes år 1840 och kom att spendera flera år på allmänna straff- och arbetsfängelset på Norrmalm i Stockholm efter att hon dödat sitt barn.

Visningar:

Kl. 12.15 och 13.45 - Följ med bakom kulisserna
Följ med på en rundtur i arkiven med temat gömt och glömt. Vi visar allt ifrån medeltida pergamentsblad till bilregister.


Övrigt:

Under hela dagen kommer filmen ”1800-talets Hernösand” att visas. Filmen, som kommer från Härnösands kommunarkiv, är en lokal produktion inspelad 1985 och följer klass 8 c från Landgrensskolan i deras skolarbete.

Härnösands släktforskarförening kommer att sälja fika, läsesalen är öppen, en ny utställning finns att ta del av och det finns representanter från arkivinstitutioner från länet som kan berätta om sin verksamhet.

 

Dagen arrangeras i samarbete med Regionarkivet Västernorrland, Härnösands kommunarkiv, Föreningsarkivet Västernorrland, Näringslivsarkiv i Norrland - NIN, Västernorrlands museum och Härnösands släktforskarförening.

Kontakt för arrangemanget
Mona Bergman
Tid och plats
Lör 09 nov 2019

Kl: 12:00 - 16:00

Landsarkivet i Härnösand
Mittnorden


Arrangör: Landsarkivet i Härnösand
Se alla arrangemang