En flyer med en bild av köande människor och texten "Hungerkravallerna i Göteborg 1917"

Vernissage: Hungerkravallerna i Göteborg 1917

Landsarkivet bjuder in till vernissage för sin nya utställning!

Våren 1917 hade första världskriget pågått i närmare tre år. I Sverige hade försörjningsläget drastiskt försämrats på grund av kriget och livsmedelspriserna sköt i höjden. Runtom i landet ägde hungerdemonstrationer rum, även i Göteborg där protesterna samlade 10 000-tals människor i slutet av april och vid första maj.

En flyer med bild av köande människor och texten "Hungerkravallerna i Göteborg 1917" 

Lördagen den 5 maj blev läget alltmer spänt. Stora grupper gick runt mellan stadens bagerier och handelsbodar med krav om att få köpa livsmedel utan ransoneringskuponger. När enligt polismästaren ”folkhoparne” ökade, en uppgift talar om 8 000 personer, och allt mer övergick i ”ligistuppträdanden”, tillkallade polischefen militär. Beslutet provocerade dock ytterligare folksamlingen och det var också nu som de flesta personskadorna uppkom. Kravallerna pågick fram till småtimmarna med sammandrabbningar mellan stenkastande folksamlingar och ridande polis och militär med dragna sablar.

Tillsammans med 18 arkivanvändare har Landsarkivet skapat en utställning om hungerkravallerna i Göteborg den 5 maj, även kallat "brödupproret".


Varmt välkomna till Vernissage för utställningen lördag den 6 maj kl 15-17. Efter det är utställningen öppen under Landsarkivets ordinarie öppettider.

 

 

Kontakt för arrangemanget
Karl-Magnus Johansson
Tid och plats
Lör 06 maj 2017

Kl: 15:00 - 17:00

Landsarkivet i Göteborg


Arrangör: Landsarkivet i Göteborg
Se alla arrangemang