Arkivbesök

För de yngsta (förskola) arrangerar vi skattjakt i arkivet. Genom skattjakten kommer vi ner i arkivdepåerna under marken och får en bild av arkivet som plats. Målet är att barnens första möte med arkivet ska vara lustfyllt och spännande.

För de lite äldre (grundskola och gymnasieskola) arrangerar vi visningar med rundvandring i arkivet. Eleverna får då en kort introduktion till vad ett arkiv är och vad de kan hitta hos oss. Sedan går vi runt och tittar på några spännande exempel ur samlingarna. Ett studiebesök för skolan är kostnadsfritt under kontorstid.

Om gruppen vill stanna efter rundvandringen och lära sig mer om att använda arkivmaterial kan vi göra praktiska övningar och titta på faktiska källor. I övningarna får eleverna fundera kring olika frågeställningar och de får ett första möte med arkivmaterial som historisk källa. 

En introduktion till släktforskning/forskning i kyrkoarkiven kan också inkluderas. Tillsammans får eleverna, med hjälp av olika arkivmaterial, följa en persons levnad för att få inblick i hur källorna fungerar, vad man hittar för uppgifter och hur man söker sig vidare.

Vill du boka ett besök, kontakta Mona Bergman, tfn: 010-476 81 13, e-post: mona.bergman[at]riksarkivet.se

Välkomna till oss och ta del av historia på riktigt!

Ansvarig för sidan/kontakt 
Mona Bergman