Fira Arkivens dag med Riksarkivet den 11 november! 

2023-11-06

Välkommen att fira Arkivens dag med oss! Arkivens dag genomförs i år lördagen den 11 november på temat "Färg och form". Riksarkivet erbjuder aktiviteter på flera orter och du är inbjuden. Kom också ihåg att Riksarkivet har flera digitala tjänster som du kan nå alla dagar.

Arkivens dag är ett nationellt arrangemang för att öka kunskapen om arkiv och visa på betydelsen av informationen som arkiven bevarar. 2023 är året då arrangemanget firar 25-årsjubileum och under temat "Färg och form" bjuder Riksarkivet på bland annat öppet hus, utställningar, visningar, föredrag och filmvisningar.

Logotyp för Arkivens dag, bokstaven "A" på ett kalenderblad
Logotyp för Arkivens dag, bokstaven "A" på ett kalenderblad.

Aktiviteter

Här får du en överblick av vad som händer på olika håll inom Riksarkivet på Arkivens dag 2023. Ytterligare information om varje arrangemang hittar du här.

Härnösand

Välkommen till öppet hus på Rosenbäcksallén klockan 12.00 till 16.00. Vi erbjuder öppen läsesal, visningar, fikaförsäljning, pappersmarmoreringsverkstad och många möjligheter att prata om arkiv och historia!

Uppsala

I Uppsala firas Arkivens dag klockan 11.00–16.00 på Stadsbiblioteket och Fyriskällan. Du kan exempelvis lyssna på föredrag om växtfärgningslegenden Lisa Johansson eller om Uppsala slotts historia. Det blir också arkivmässa med bokbord, utställningar, film och visningar.

Täby

Riksarkivet i Täby har öppet klockan 11.00–14.00 och bjuder in till utställningar, visningar och föredrag för att uppmärksamma årets tema "Färg och form". Hör Christine Sundberg Carendi berättar om Föreningen för svensk hemslöjd Roger Munck visar lantmäterikartor utöver det vanliga.

Stockholm

Varmt välkomna till Arkivens dag i Riksarkivet Stockholm klockan 9.30–15.00. I programmet ingår guidade visningar och föredrag. Det finns också möjlighet att få hjälp med forskning databaser och register. Bokförsäljning till förmånliga priser.

Visby

Riksarkivet i Visby håller öppet hus på Arkivcentrum Gotland klockan 10.00–16.30. Lyssna på föredrag, se utställningar, gå tipspromenad, följ med på guidad tur, se film och fynda på vår bokrea. Verkstad för barn och introduktion till släktforskning och databaser i vår dataläsesal.

Göteborg

Under Arkivens dag har vi lördagsöppet i läsesalen klockan 10.00–14.00. Vi bjuder dessutom in till tre programpunkter i vår hörsal: Börja person- och släktforska (Karl-Magnus Johansson), Färgfotografier i arkiven (Karl-Magnus Johansson) och Vita stadens estetik (Andréas Hagström).

Vadstena

Välkommen att fira Arkivens dag i Ödeshög klockan 10.00–15.00 tillsammans med Riksarkivet i Vadstena med flera. Det blir flera föredrag, utställningar, tipspromenad, mingel och fika. Dessutom utdelas 2023 års kulturarvspris.

Lund

Välkommen till Riksarkivet i Lund på Arkivcentrum Syd klockan 10.00–15.00. Arkivens dag firas med öppet hus och föredrag och utställningar på temat färg och form. Dessutom: Visningar, snabbkurser i släktforskning, musik- och bildspel, tipspromenad samt bokförsäljning.

Varje dag är Arkivens dag

Du kan söka i Riksarkivets digitala arkiv, register och databaser, se inspelade föredrag och lyssna på Arkivpodden alla dagar. Du hittar information på vår webbplats riksarkivet.se

Om Arkivens dag

Bakom Arkivens dag står SASS "Svenska arkiv i samverkan för synlighet" som består av landets arkivorganisationer Föreningen arkivverksamma inom landsting och kommun (FALK), Föreningen för arkiv och informationsförvaltning (FAI), Näringslivets Arkivråd (NLA), Sveriges kommuner och regioner (SKR), Svenska Arkivförbundet och Riksarkivet.

På arkivensdag.nu hittar du mer information om Arkivens dag

Visa hela nyhetsarkivet