Kungaparet besökte Riksarkivet i Visby 

2023-06-21

I samband med firandet av H.M. Konungens 50 år som Sveriges statschef har kungaparet besökt Riksarkivet i Visby under sitt länsbesök i Gotlands län.

Under kungaparets länsbesök på ön den 14 juni besökte de Gotlands museum, Svenskbygården i Roma och firades av allmänheten i Almedalen. Kungaparet avslutade sitt besök på Riksarkivet i Visby. Som värd för länsbesöket stod landshövding Anders Flanking.

Kungaparet besöker Visby 1 

Kungen och drottningen på besök i Visby. Här tillsammans med Maria Larsson Östergren.
Fotograf: Clement Morin. Kungliga Hovstaterna.


Ett innehållsrikt besök

Avdelningschef Eva-Marie Sahlin och sektionschef Jan Östergren välkomnade besökarna till Riksarkivet i Visby och Arkivcentrum Gotland och gav en presentation av verksamheten.


Kungaparet fick därefter en visning av Cia Hipfl och Maria Larsson Östergren. Visningen inleddes med 1402 års brev, ett arrendekontrakt rörande handelsgården Gutenhof i Novgorod, med landet Gotlands lilla medeltida sigill. Kungaparet fick också se det första brevet till den då nyinrättade länsstyrelsen på Gotland 1645 undertecknat av drottning Kristina, kyrkoarkivet från Gammalsvenskby som togs med från Ukraina vid flytten till Sverige 1929 och en rad handlingar som berättade om prinsessan Eugénies sociala verksamhet på ön.

Kungaparet besöker Visby 2 

Cia Hipfl berättar om drottnings Kristinas brev från 1645.
Fotograf: Clement Morin. Kungliga Hovstaterna.

Kungaparet besöker Visby 3 

1402 års brev med landet Gotlands lilla medeltid sigill.
Fotograf: Clement Morin. Kungliga Hovstaterna.


Personliga gåvor

Efter visningen överlämnades flera gåvor. Två filmer som digitaliserats, från Gustaf VI Adolfs besök på Gotland 1961 och kungaparets besök på ön 1991. Ett fotoalbum med ett urval fotografier som bevaras i Visby från kungaparets Eriksgata på Gotland 1978. Böcker utgivna av Riksarkivet i Visby, bland annat en kokbok, samt linnehanddukar med tryckfrihetsförordningen.

Kungaparet besöker Visby 4 

Jan Östergren överlämnar gåvor till kungaparet.
Fotograf: Clement Morin. Kungliga Hovstaterna.


Läs mer om kungaparets besök här:
Kungahuset Jubileumsbesök i Gotlands län
Länsstyrelsen Gotland Historiskt firande av H.M. Konungens 50 år på tronen

Visa hela nyhetsarkivet