Årsredovisning 2022 för Riksarkivet  

2023-02-23

Riksarkivet lyfter behovet av en ny arkivlagstiftning.

Året har på många sätt präglats av kriget i Ukraina. Hösten 2021 lånade vi ut Filip Orliks konstitution från 1710 till en utställning i Sofiakatedralen i Kiev i samband med att Ukraina firade 30 år som självständig stat. Konstitutionen från 1710 anses vara en av västvärldens tidigaste som utgår från maktfördelning. Den är ett litet dokument som består av 16 paragrafer där målet är en självständig stat. Under 2022 har vi visat dokumentet tillsammans med en utställning av fotografier från kriget, som ett av flera sätt att visa vårt stöd för Ukraina.

Det internationella samarbetet var i fokus även på Nordiska arkivdagarna, som i år arrangerades i Stockholm. Över 500 personer deltog och delade erfarenheter och blickade framåt. För mig och övriga nordiska riksarkivarier är det här viktiga dagar och vi avslutade dem med ett gemensamt ställningstagande om arkivens betydelse – vi vill samarbeta mer för att lösa gemensamma utmaningar i Norden!

Att säkra lokaler så att vi kan bevara arkiv är en mycket långsiktig fråga. Under flera år har vi arbetat för att kunna bygga nya lokaler i Härnösand, och det var fantastiskt att under hösten kunna sätta spaden i jorden tillsammans med Skatteverket och Specialfastigheter. Nu har vi några år av byggande framför oss och förberedelser för flytt av arkiv och mottagande av nya arkiv.

Vi har under året kunnat ta flera kliv framåt för att kunna använda AI för att effektivisera vår egen verksamhet och som hjälp i att göra arkiv tillgängliga. Det ger nya möjligheter till att göra stora mängder text tillgängliga på nätet för fritextsökning och analys av stora mängder data.

På uppdrag av regeringen sammanfattade vi i våras i en skrivelse vad som behövs göras för att långsiktigt säkra samhällets data. Det behövs nya finansieringsmodeller i staten för hur vi ska bevara och digitalisera våra arkiv. Och inte minst: det behövs en ny arkivlagstiftning som är anpassad efter digitaliseringen av samhället och förvaltningen!

Här finns Riksarkivets årsredovisning för 2022.

 

Pressbild på Karin Åström Iko - liggande lågupplöst

Bildtext: Karin Åström Iko. Fotograf: Jenny Odell, Riksarkivet.

Visa hela nyhetsarkivet