Fira Arkivens (natt och) dag med Riksarkivet!  

2022-11-09

Välkommen att fira Arkivens dag på temat ”Myter och mysterier” med oss lördagen den 12 november! I år kan du även fira Arkivens natt i Östersund kvällen före, alltså den 11 november. Riksarkivet erbjuder aktiviteter på åtta orter och du är inbjuden. Kom också ihåg att Riksarkivet har flera digitala tjänster som du kan nå alla dagar.

På årets Arkivens dag avslöjar vi en del av myterna och mysterierna som finns i våra arkiv. En del kan vi få svar på. Annat får fortsätta att vara ett frågetecken ett tag till – tills den sista pusselbiten hittas. Om det någonsin sker, den som letar i arkiven brukar oftast hitta nya spännande frågor att besvara. Ta med upptäckarlusten och besök Arkivens dag. Du är varmt välkommen!

Logotyp för Arkivens dag, bokstaven "A" på ett kalenderblad

Logotyp för Arkivens dag, bokstaven "A" på ett kalenderblad.

Aktiviteter under Arkivens (natt och) dag

Öppet hus, utställningar, visningar, föredrag, gratis digitisering av diabilder, aktiviteter för barn, tipspromenad och filmvisning är några aktiviteter som Riksarkivet erbjuder under årets Arkivens (natt och) dag. Här får du en överblick över vad som händer på de åtta olika orterna.

Här finns mer information om de olika arrangemangen.

Östersund

Lös dina familjemysterier, gå på en skattjakt eller ta del av gamla trollformler. Inspirerade av temat, Myter och mysterier” ordnar Riksarkivet tillsammans med våra kollegor på Arkivet i Östersund i år en ”Arkivens natt” eller, om man så vill, en ”Arkivens afton”. Vi firar med öppet hus för barn och vuxna fredagen den 11 november klockan 18.00 – 21.30.

Observera att arrangemanget är kvällen före Arkivens dag!

Fränsta

Välkommen att fira Arkivens dag på Riksarkivets enhet för digitisering i Fränsta klockan 12-16. Lär dig mer om digitala historiska tidningar och släktforskning och gå på visning i våra lokaler.

Vi erbjuder gratis digitisering av diabilder!

Ta med max 80 bilder per person och få med dig bilderna hem på ett usb-minne.

Släktföreningen Huss finns på plats.

Härnösand

Kliv in på öppet hus hos Riksarkivet i Härnösand på Rosenbäcksallén klockan 12-16. Du kan se utställningen "Kolonaten - jordbruksexperiment i norra Sverige under det tidiga 1900-talet", titta på film ur arkiven, köpa gott fika, besöka vår läsesal och följa med på visningar av arkiven (klockan 14.00 och 15.00).

Uppsala

I Uppsala firas Arkivens dag klockan 11.00 – 16.00 på Stadsbiblioteket och Fyriskällan. Lyssna på föredrag om ”Okända fäder och anonyma mödrar – DNA kan lösa omöjliga släktgåtor”, ”Djävulskontrakt inför rätta” och ”Folktro och folkdiktning om Djävulen” på Stadsbiblioteket. Gå på visning av arkiv och samlingar i Fyriskällan. Du kan också titta på utställningar och filmer samt gå en tipspromenad.

Täby

Riksarkivet i Täby har öppet kl. 11.00-14.30. Här kan du se kartor, höra om deras historia och se marginalbilder  med fantasifulla sjöodjur, mytologiska figurer och heraldiska vapen. Du kan också få också höra om en av Täbys båtsmän och hans äventyrliga resor under 1800-talet.

Journalisten och bloggaren Jack Werner berättar den spännande historien om det moderna vikingaskeppet Ormen Friske.

I Riksarkivets entré finns en ny utställning vars innehåll anknyter till temat för Arkivens dag ‒ myter och mysterier. Riksarkivets böcker finns till försäljning med extra bra priser just denna dag. Passa på att gå en tipsrunda. Vi bjuder på kaffe med dopp.

Visby

Fira Arkivens dag 2022 med Riksarkivet i Visby på Arkivcentrum Gotland klockan 10-16.

Lyssna på föredrag, se utställningar, gå tipspromenad, följ med på guidad tur genom magasinen, gå på filmvisning och fynda på vår bokrea. Alla barn är välkomna till vår barnverkstad. Är du intresserad av släktforskning, databaser och digitala arkiv? Vi hjälper dig tillrätta i dataläsesalen.

Och vi bjuder på kaffe och kakor.

Göteborg

Lördagen den 12 november firar vi Arkivens dag med extra lördagsöppet i läsesalen klockan 10–14. Dessutom erbjuder vi två föreläsningar i hörsalen:

11.00-11.45 Göteborg 1713 – en visuell mikrohistoria

12.30-13.15 Nya sätt att forska om polis och samhälle i Göteborg under slutet av 1800-talet

Lund

Välkommen att fira Arkivens dag med Riksarkivet i Lund på Arkivcentrum Syd klockan 10.00-15.00.

Arkivcentrum har öppet hus då vi bland annat bjuder på rundvisningar, föredrag, kortkurser i släktforskning, utställningar, kaffeservering, aktiviteter för barn och mycket annat.

Varje dag är Arkivens dag

Du kan söka i Riksarkivets digitala arkiv, register och databaser, se inspelade föredrag och lyssna på Arkivpodden alla dagar. Du hittar information på vår webbplats riksarkivet.se

Om Arkivens dag

Bakom Arkivens dag står SASS ”Svenska arkiv i samverkan för synlighet” som består av landets arkivorganisationer Föreningen arkivverksamma inom landsting och kommun (FALK), Föreningen för arkiv och informationsförvaltning (FAI), Näringslivets Arkivråd (NLA), Svenska Arkivförbundet och Riksarkivet.

Mer information om Arkivens dag hittar du här.

 

Visa hela nyhetsarkivet