Riksarkivet och KB visar utställning om Ukraina 

2022-05-31

Nu visar Riksarkivet och Kungliga biblioteket tillsammans en unik fotoutställning som skildrar kriget i Ukraina. Utställningen kan ses i Riksarkivets lokaler från den 31 maj.

Fotoutställningen ”Krig: fotodokumentation från Kievs norra förorter den 5 till den 16 april 2022” skildrar hur det såg ut när de ryska trupperna just dragit sig tillbaka.

Fotografierna togs under det arbete med insamling och dokumentation som genomfördes av museet Museum of the History of Ukraine in the Second World War, under ledning av generaldirektören Yurii Savchuk.

I den stora mängden bilder framträder mönster, inte bara av förstörelsen utan också människors förmåga att ta tillbaka och ställa till rätta.

Många av de miljöer som kan ses på fotografierna finns inte längre, de är städade, rensade och återtagna. När kriget är över finns bilderna kvar som bevis och som stöd för minnet för dem som varit med. De är också en utgångspunkt för museets arbete med att förmedla historien för kommande generationer.

Arbetet med att göra ett urval av fotografierna och skapa en utställning har skett i ett nära samarbete mellan Riksarkivet och Kungliga biblioteket.

Riksarkivarien Karin Åström Iko och riksbibliotekarien Karin Grönvall kommenterar:
- För oss är det här en viktig utställning, som visar vårt stöd för Ukraina. Vi vill också belysa den betydelse som arkiv, bibliotek och museer har för kulturarv och demokrati, genom att bevara material som tillgängliggörs över tid. 

I anslutning till fotoutställningen visar Riksarkivet handlingar från arkiven med koppling till Ukraina, bland annat Filip Orliks konstitution från 1710.

Välkommen att besöka utställningen!

Plats: Riksarkivet, Fyrverkarbacken 13, Stockholm
Tid: 31 maj-30 september
Öppettider för Riksarkivet i Stockholm

 

Läs också Kungliga biblioteket blogg som handlar om Sveriges och Ukrainas gemensamma historia, och material med ukrainsk koppling i bibliotekets samlingar: Länk till bloggen.

 

Efter sommaren anordnas även ett seminarium på temat arkiv och biblioteks roll i bevarande av kulturarv och värnande av demokrati i särskilt utsatta krissituationer som till exempel i krig. Seminariet kommer att hållas i Kungliga bibliotekets lokaler.

 

Fakta om fotoutställningen

Copyright: Museum of the History of Ukraine in the Second World War

Fotograf: Victor Byvshev

Museum of the History of Ukraine in the Second World War i Kiev har i uppdrag att skapa kunskap och förståelse för kriget som tillstånd, diskutera strategier för hur krig kan undvikas och säkra källorna till den ukrainska historien.

 

Pressbilder

Bild 1:
Vid öppnandet av utställningen den 24 maj – tre månader efter Rysslands invasion av Ukraina  – medverkade riksbibliotekarien Karin Grönvall, utbildningsminister Anna Ekström, ambassadör Andrii Plakhotniuk och riksarkivarien Karin Åström Iko. Foto: Emre Olgun

Riksbibliotekarien Karin Grönvall, utbildningsminister Anna Ekström, ambassadör Andrii Plakhotniuk och riksarkivarien Karin Åström Iko. 

Länk till bild i högre upplösning.
 

Bild 2:
Fotoutställningen ”Krig: fotodokumentation från Kievs norra förorter den 5 till den 16 april 2022” visas i Riksarkivets lokaler i Stockholm fram till den 30 september. Foto: Emre Olgun

Del av fotoutställningen som visas i Riksarkivets lokaler i Stockholm. 

Länk till bild i högre upplösning.
 

Bild 3:
I anslutning till fotoutställningen visar Riksarkivet handlingar från arkiven med koppling till Ukraina, bland annat ett brev från Karl XII till sändebudet Thomas Funck och Filip Orliks konstitution från 1710 (bilden). Foto: Emre Olgun

Filip Orliks konstitution från 1710. 

Länk till bild i högre upplösning.

 

Bild 4:
Fotoutställningen är ett samarbete mellan Riksarkivet och Kungliga biblioteket. Projektledare är Katinka Ahlbom (Kungliga biblioteket) och Johanna Fries Markiewicz (Riksarkivet). Foto: Emre Olgun

Katinka Ahlbom och Johanna Fries Markiewicz.  

Länk till bild i högre upplösning.
 


 

Visa hela nyhetsarkivet