Designstudenter möter arkivet i ny utställning 

2020-01-23

Hur kan designperspektiv hjälpa till att synliggöra och skapa förståelse för arkivens möjligheter? Och hur kan en arkivinstitution bidra med perspektiv i dagens designutbildningar? Som en del av ett mångårigt och ömsesidigt uppskattat samarbete presenterar nu designutbildningen vid HDK-Valand, Göteborgs universitet och Riksarkivet i Göteborg en ny utställning som har blicken riktad mot en av Göteborgs mest mytomspunna gator.


2LÅNG 4EVER – en arkivutställning om Andra Långgatan i Göteborg

Andra Långgatan är en av Göteborgs mest omtalade gator – en plats i staden som många göteborgare och besökare har en relation till. Genom historien har gatans rykte varit både skamfilat och upplyft. Ofta har det förknippats med verksamheter som präglat gatan, från 1700-talets vackra trädgårdar, över det sena 1800-talets nybyggda spårvagnsstråk och 1900-talets judiska handlare, revolutionära rörelser och porrklubbar, till dagens alla ölbarer och trendiga butiker. Men vilka berättelser döljer sig bakom en sådan övergripande och generaliserande historieskrivning?

Under hösten har Riksarkivet i Göteborg samarbetat med designutbildningen vid Göteborgs universitet som en del i kursen “Design, budskap, publicering”. Det är 44 studenter som under två månader har undersökt arkivens spår och gränssnitt. Huvuduppgiften har varit att skapa en utställning där en mångfald av platsspecifika mikrohistoriska utvecklingar möter övergripande strukturer. Resultatet är arkivutställningen “2LÅNG 4EVER” som nyanserar gatans mytomspunna historia och identitet.

Med utgångspunkt i arkivet

Alla delar av utställningsprojektet, allt ifrån dess innehåll och gestaltningar till den rumsliga utformningen och marknadsföring, har haft arkivmaterial som utgångspunkt. Studenterna har själva ägnat mycket tid i läsesalarna och valt ut arkivspår med stor mångfald: det handlar bland annat om en upphittad blå sjal från 1894, en judisk familj på flykt från pogromer i Ryssland i början av 1900-talet, en mängd fulla sjömän, ett brutalt mord 1921, och en så kallad mekanisk teater från 1858.

För studenterna var arkivet en okänd värld när utställningsprojektet startade. Studenten Philip Forsman berättar om nya perspektiv och kunskaper som han tar med sig som designer efter kursen:

“Dels att arkivet är öppet för oss på ett helt annat sätt genom att vi har lärt oss att leta och söka. Sedan får man även bekräftat att den här typen av korsbefruktning mellan olika fält är spännande, att söka information och hitta material där man inte har för vana att leta.”

Uppskattat samarbete

Sedan 2011 har Riksarkivet Landsarkivet i Göteborg varje år varit en del av designutbildningar vid Göteborgs universitet. Samarbetet sågs på förhand som ett okonventionellt möte, men det har ömsesidigt varit utvecklande, stimulerande och ögonöppnande.

“Landsarkivet har gett studenterna möjlighet att problematisera och se möjligheter i arkivens material och introducera dem till frågeställningar som studenterna sedan kan utforska”, säger Jesper Norda, kursansvarig vid designutbildningen.

Även på arkivinstitutionen har erfarenheterna av samarbetet varit positiva:

“Vi är väldigt imponerade av designstudenternas engagemang, kreativitet och nyfikenhet, och vi har lärt oss mycket genom att få nya reflekterande blickar riktade mot vår verksamhet och våra arkiv”, säger Karl-Magnus Johansson, arkivarie vid Riksarkivet som arbetat med projektet.

Välbesökt vernissage

Fredagen den 10 januari hade utställningen ett välbesökt vernissage. 400 personer tog del av studenternas arkivarbeten och njöt av musik från Johan Johanssons Jazztrio – ett legendariskt jazzband som inledde sin karriär på Andra Långgatan under 1980-talet.

Välkommen att se utställningen!

Utställningen pågår i våra lokaler på Arkivgatan 9A i Göteborg under ordinarie öppettider till och med den 9 april 2020, varmt välkommen!

Öppettider Arkivgatan 9A

Bild visandes föremål från Riksarkivet, borttappade nycklar och upphittad blå sjal.

Som ett sätt att bjuda in besökare till utställningen inspirerades studenterna av arkivspår från Andra Långgatan. Bland uppgifter om borttappade nycklar på 1960-talet och en upphittad blå sjal 1894 – föremål som reproducerades i stor upplaga och spreds ut i staden med uppmaningen “återlämnas till Riksarkivet”.

Bild visandes designstudenter som förbereder utställning på Riksarkivet, Landsarkivet i Göteborg.

Under två månader arbetade 44 designstudenter i utställningsprojektet. Arbetspassen dagarna före vernissagen var långa, här ser vi studenterna Malin Johansson och Daniella Werner fullt sysselsatta med montering. Foto: Linn Johansson.

Bild visandes besökare till utställningen på Riksarkivet, Landsarkivet i Göteborg.

Många intresserade dök upp på vernissage den 10 januari för designstudenternas arkivutställning om Andra Långgatan i Göteborg. Foto: Erik Jordö.

Kontakt
Karl-Magnus Johansson

Visa hela nyhetsarkivet