Banbrytande forskningsprojekt ska ge ny kunskap om medeltida litterära nätverk i Norden 

2024-11-06

Ett internationellt forskarteam som inkluderar Riksarkivet har tilldelats forskningsmedel, ett så kallat Synergy Grant, från European Research Council (ERC, det europeiska forskningsrådet) på drygt 13 miljoner euro.

Syftet är att undersöka medeltida litterära nätverk i Nordeuropa mellan år 1000 och 1500. Basen för projektet CODICUM utgörs av de cirka 50 000 latinska pergamentsfragment som finns i nordiska samlingar. Merparten av dessa dokument förvaras hos Riksarkivet.

– Detta är en mycket glädjande nyhet. Samlingen av medeltida pergamentsomslag i Riksarkivet är ett unikt material som behöver analyseras djupare och tillgängliggöras ännu bättre. Den nu beslutade europeiska satsningen och det nordiska samarbetet över ämnesgränserna möjliggör detta. Projektet kommer att leda till nya spännande insikter om medeltidens bokkultur och samhällsliv, säger Claes Gejrot, enhetschef för medeltida källutgivning, Riksarkivet.

Bevarade fragment avslöjar medeltida litterära nätverk

Fragmenten kan sägas vara en otillräckligt undersökt skatt som kan förändra vår förståelse av hur böcker och idéer cirkulerade i det medeltida Europa. Många medeltida handskrifter förstördes under reformationen, men ett stort antal pergamentsblad räddades oavsiktligt när de användes som omslag om fogderäkenskaper under 1500-talet. Detta är särskilt vanligt när det gäller det svenska materialet. Mindre fragment har också bevarats efter att ha använts vid inbindning av böcker.

Ett gammalt pergamentmanuskript med text som är skriven i svart bläck med röda och blå markeringar. Pergamentet är slitet och gulnat, med synliga veck och fläckar.
Bilden visar en handskrift från omkring år 1300. Omslaget har använts för räkenskaper rörande hovstallet 1580–1581.

Avancerad teknologi möter traditionella humanistiska metoder

Projektet, som kommer pågå under sex år, samlar experter inom paleografi, historia, litteratur och naturvetenskap. Genom att kombinera traditionella humanistiska analyser med avancerade och moderna naturvetenskapliga metoder, som till exempel DNA- och proteinkemi, ska forskarna kartlägga hur böcker och idéer cirkulerade och kopplade samman olika delar av medeltidens Europa. Med hjälp av biomolekylär analys vill projektet spåra handskrifternas geografiska ursprung och därigenom få möjlighet att identifiera nya nätverk.

Digitalt bibliotek ska främja framtida forskning

För att säkerställa att forskningen blir tillgänglig för framtida studier utvecklar CODICUM en digital infrastruktur för handskrifterna. Genom ett digitalt bibliotek ska de medeltida pergamentsbladen kunna fogas samman till virtuella böcker tillgängliga för forskare över hela världen. Denna nya resurs, som ska utarbetas inom Riksarkivet, kommer att ge unik insikt i medeltida nordiskt kulturarv och hur regionen integrerades i den bredare europeiska kunskapsvärlden.

Deltagande institutioner i CODICUM-projektet

Norge: Universitetet i Bergen – Paleografi
Finland: Helsingfors Universitet – Historia
Danmark: Syddansk Universitet – Litteratur
Danmark: Köpenhamns Universitet – Biokodikologi
Sverige: Riksarkivet – Materialforskning, utveckling av virtuellt bibliotek
Danmark: Det Kongelige Bibliotek – Materialforskning

Kontaktpersoner:
Claes Gejrot, claes.gejrot@riksarkivet.se, telefon: 070-346 59 18
Björn Orring, kommunikationschef, bjorn.orring@riksarkivet.se, telefon: 076-544 50 89

Visa alla nyheter