Välkommen modernisering av Riksarkivets instruktion 

2024-10-30

Regeringen har fattat beslut om ändringar i Riksarkivets instruktion. Ändringarna utgår från några av Arkivutredningens förslag i betänkandet Härifrån till evigheten – En långsiktig arkivpolitik för förvaltning och kulturarv (SOU 2019:58) och är i linje med vad Riksarkivet förordat under lång tid.

Den viktigaste förändringen är att Riksarkivet får ett uppdrag att tillhandahålla och förvalta en nationell arkivdatabas.

– Riksarkivet välkomnar beslutet att ge oss ett tydligt uppdrag att förvalta en nationell arkivdatabas. Vi ser stora utvecklingsmöjligheter för den nationella arkivdatabasen (NAD), både ur ett forsknings- och beredskapsperspektiv. Detta kommer samtidigt kräva betydande resurser, kommenterar riksarkivarien Karin Åström Iko

Behovet av utveckling av NAD

NAD är nyckeln till information om arkiv i Riksarkivet, statliga myndigheter, kommun- och regionarkiv, folkrörelse- och föreningsarkiv, näringslivsarkiv, museer, bibliotek med flera. NAD är en oumbärlig resurs för alla som använder och behöver arkivmaterial. NAD behöver samtidigt utvecklas för att kunna ta emot, lagra och tillgängliggöra den förväntade stora mängd information om arkiven som skapas med hjälp av AI-modeller och som utvecklas i samverkan med forskarsamhället och andra aktörer i samhället.

NAD är också viktigt i ett beredskapsperspektiv, eftersom arkivinformationen är avgörande för arkivsektorns och Riksarkivets uppgifter inom totalförsvaret. Under kris och krig behövs NAD för att säkerställa samhällsfunktioner och skydda informationen från förstörelse. Efter en kris kommer NAD vara nödvändigt för att kunna återuppbygga samhället med kunskap om arkiven och deras innehåll.

Riksarkivet har under flera år påtalat behovet av resurser för att utveckla NAD, förhoppningen är att den nya instruktionen ska bidra till att vi ges möjlighet att prioritera denna fråga.

Övriga ändringar

Regeringen har också gjort ett antal andra förändringar av instruktionen. Bland annat har referenser till landsarkiven och Krigsarkivet tagits bort. Riksarkivet har också möjlighet att bedriva verksamhet på de orter som motiveras av myndighetens uppgifter, istället för att enheter och orter pekas ut som tidigare. Detta ger myndigheten större handlingsutrymme att långsiktigt planera och organisera verksamheten utifrån uppdrag och resurser.

Ändringarna träder i kraft den 1 december 2024.

Länk till instruktionen med ändringar hittar du här.

Visa alla nyheter