Genväg till namnen bakom pseudonymerna i svensk dagspress 

2024-04-10

Bang, Red Top och Kar de Mumma har gått till historien som alias mer kända än skribenternas egna namn (Barbro Alving, Lennart Nyblom och Erik Zetterström). Det samma kan inte sägas om Köksbjörn, John Grogg och Mormors glädje. Nu finns ett register utlagt i vår söktjänst där du kan hitta personerna bakom den svenska presshistoriens både kända och okända signaturer och pseudonymer.

Under lång tid var många artiklar i svenska tidningar anonyma eller bara försedda med en signatur eller en pseudonym. Hos Riksarkivet finns ett register med flera tusen namn på skribenter och deras signaturer. Nu finns et också tillgängligt digitalt. Registret kan vara väldigt användbart för dig som till exempel använder Kungliga bibliotekets digitiserade tidningsmaterial och vill veta mer om personen bakom signaturen.

Registret skapades av Föreningen Sveriges Pressarkiv och Pressmuseum som 1974 överlämnade sitt arkiv och bibliotek till Riksarkivet i samband med att verksamheten avvecklades. Registret har kompletterats med en del ytterligare uppgifter ända in på 1990-talet och det går att söka både på signaturer och på skribenters riktiga namn. Digitiseringen har gjorts i samarbete med Stockholms stadsarkiv.

Här hittar du registret via Nationell Arkivdatabas (NAD)!

Kartotekskort med uppgifter om journalisten och författaren Bang 

Kartotekskort om Barbro Alving (1909-1987) ur det register som nu finns tillgängligt via NAD.


 

Visa alla nyheter