Vårens digitala ”Lunchföredrag från Riksarkivet” 

2023-02-03

Vill du veta mer om den nya samiska arkivportalen, vem som kommer med i Svenskt biografiskt lexikon, arkiv som källa i romanskrivande eller varför Riksarkivet ger ut en årsbok om Sverige för femhundra år sedan? Då kan vårens digitala ”Lunchföredrag från Riksarkivet” vara intressanta för dig. Välkommen!

Lunchföredrag från Riksarkivet 

Lunchföredrag från Riksarkivet.

Riksarkivet erbjuder en serie digitala föredrag om arkivens innehåll och funktion i samhället, och om användning av dem. Den 24 februari klockan 11.30-12.30 är det dags för vårens första ”Lunchföredrag från Riksarkivet”.

Föredragen är kostnadsfria. Föranmälan krävs. Länkar till anmälan hittar du vid informationen om respektive lunchföredrag nedan.

Lunchföredrag våren 2023

24 februari: Nuohtti - samisk arkivportal med 30 000 dokument och fotografier

Arkivportalen Nuohtti innehåller samiskt arkivmaterial från 32 arkiv, bibliotek och museer i Europa.  I lunchföredraget berättar Maria Press, Riksarkivet i Östersund, om Nuohtti och visar exempel. Du får tips på hur du kan söka och vad du kan hitta.

Sista anmälningsdag: 22 februari
Mer information om föredraget och länk till anmälan hittar du här.

24 mars: Vem kommer med i Svenskt biografiskt lexikon och varför?

Vilka personer förtjänar att komma med i Svenskt biografiskt lexikon och varför? Det finns inget enkelt svar på den frågan. I föredraget berättar huvudredaktör Åsa Karlsson om hur arbetet går till och vilka personer som tas med i SBL.

Sista anmälningsdag: 22 mars
Mer information om föredraget och länk till anmälan hittar du här.

21 april: Missgärningar – arkiv som källa till romanskrivande

Vill du veta mer om hur du kan använda arkiv som källa i romanskrivande? I lunchföredraget berättar Petra Nyberg, arkivarie på Riksarkivet i Lund och författare, hur hon har använt arkiven i sitt arbete med debutromanen Missgärningar, en historisk true-crimeroman.

Sista anmälningsdag: 19 april
Mer information om föredraget och länk till anmälan hittar du här.

26 maj: Sverige 1523 – Riksarkivets årsbok 2023

Varför ger Riksarkivet ut en årsbok om Sverige för femhundra år sedan? I lunchföredraget presenterar Claes Gejrot tankarna bakom boken, ger en översiktlig bild av innehållet och pekar på några särskilt intressanta slutsatser och idéer.

Sista anmälningsdag: 24 maj
Mer information om föredraget och länk till anmälan hittar du här.

Tid och plats

Föredragen sänds via Zoom vid lunchtid, klockan 11.30-12.30, för att så många som möjligt ska kunna delta. Du kan ställa frågor om dagens ämne i chatten under föredraget. Vi besvarar så många frågor som möjligt under de sista 15-20 minuterna vid varje tillfälle.

Varje föredrag spelas in och kan ses i efterhand i Riksarkivets Youtube-kanal
Inspelningarna transkriberas och förses med undertexter senast 14 dagar efter publicering.

 

Visa alla nyheter