Energisparkampanjen 1975 

2022-12-16

Hur ofta använder ni kuddar, tidningar och filtar i matlagningen och vad är egentligen en ”kilowattjägare”? I energikrisens 1970-tal fick svenska folket en hel del goda tips för att hålla elförbrukningen nere. Hör mer om den statliga energisparkampanjen i det nya avsnittet av Arkivpodden.

I januari 1975 damp en folder ner i brevlådorna hos Sveriges 3,6 miljoner hushåll. För att se till att den inte hamnade i sopkorgen direkt så hade ankomsten förberetts med annonser i media. Denna folder, prydd med en teckning av en gullig liten spargris, innehöll tips på hur hushållen kunde bidra till att möta det tidiga 1970-talets energikris. Nu skulle svensken spara energi!

Helt tagna på sängen blev nog ingen när foldern dök upp på dörrmattorna. Vintern innan hade landet rent av påtvingats en tre veckor lång ransonering av drivmedel, något väldigt ovanligt i fredstid. Nu skulle massiva kampanjer påverka i riktning mot en frivillig neddragning av energikonsumtionen. I Arkivpoddens nya avsnitt diskuterar Riksarkivets Jens Kling, Joakim Andersson och Håkan Malmberg kampanjerna, krisens bakgrund och den påverkan på konsumtion, attityd och på samhället i stort som de gav upphov till. Hör om när Pekka Langer och Lasse Åberg enrollerades i energisparandets tjänst och om när Energisparkommittén i en ren förnedringsuppvisning blåstes på utmärkelsen ”Årets guldpalett”. Visste ni förresten att snapsen till julbordets sill kan bidra till uppvärmningen av våra hem?

Till avsnittet av Arkivpodden
Till vår digitala utställning om energisparkampanjen

 

Kampanjmaterial från Energisparkommittén 

Bild: Energisparmärket ”Spar energi” 1975. Staffan Lindén/Gumaelius åtta. Copyright © Energisparkommittén.

Visa alla nyheter