Riksarkivet uppmärksammar Ukrainas självständighetsdag med att visa Filip Orliks konstitution från 1710 i original 

2022-08-22

Med anledning av Ukrainas självständighetsdag den 24 augusti visar Riksarkivet i Stockholm en av Ukrainas viktigaste urkunder och bjuder också in till lördagsöppet med särskilda aktiviteter den 27 augusti.

I samband med Ukrainas självständighetsdag den 24 augusti ställer Riksarkivet i Stockholm ut ett av Ukrainas viktigaste urkunder: den latinska versionen av Filip Orliks konstitution från 1710. Den är unik i sitt slag och finns bevarad på Riksarkivet. Vid firandet i fjol 2021 ställdes den ut i Sofiakatedralen i Kiev. Över 40 000 ukrainare besökte utställningen.

Konstitutionen beskriver en självständig kosackstat och är den första konstitutionen i västvärlden som föreslår ett styrelseskick utifrån en maktfördelningsprincip.  Den författades i Bender av Zaporogkosackernas överhuvud, hetman Filip Olrik, allierad med Karl XII vid slaget vid Poltava.

Originaldokumentet kommer visas för allmänheten under en vecka med början den 24 augusti klockan 13.00. Öppettider därefter är vardagar 10.00-16.00 och lördag 12.00-16.00.

I Riksarkivets lokaler kan också en pågående fotoutställning ses. Utställningen skildrar hur det såg ut när de ryska trupperna just dragit sig tillbaka från Kievs norra förorter i april 2022. Läs mer om utställningen på annan plats på vår webb.

Missa inte vårt specialprogram med föreläsningar lördagen den 27 augusti. Läs mer om arrangemanget på annan plats på vår webb.

Plats: Riksarkivet, Fyrverkarbacken 13, Stockholm.

Uppslag i Filip Orliks konstitution, 

Ett uppslag ur den latinska versionen av Filip Orliks konstitution.

Visa alla nyheter