Beställ arkivmaterial till läsesal - en ny tjänst snart i Riksarkivets alla läsesalar 

2020-12-02

Vill du ta del av arkivmaterial i någon av våra läsesalar? Nu kan du använda en ny tjänst som hjälper dig att beställa fram det material som du vill ta del av.

Den nya tjänsten används av Riksarkivets alla läsesalar. Vi finns i Göteborg, Härnösand, Lund, Stockholm, Täby (Arninge/Krigsarkivet) Uppsala, Vadstena, Visby och Östersund.

Med hjälp av eget användarkonto i Nationell ArkivDatabas (NAD) kan du förbeställa arkivmaterial. Du söker fram det arkivmaterial som du vill ta del av i Nationell Arkivdatabas (NAD), klickar på knappen   Läsesal   för att lägga materialet i kundkorgen och skickar sedan iväg beställningen. Om beställningen blir godkänd hälsas du välkommen till läsesalen. Det går också bra att beställa arkivmaterial på plats i läsesalen. Du kan vara anonym när du gör en beställning från en besöksdator i en läsesal.

Tack vare Riksarkivets nya tjänst kan vi erbjuda bättre service till våra besökare. Genom att förbeställa får du en bättre överblick över vilket material du beställt. Du kan enkelt kommunicera med oss kring din beställning och dina önskemål. Beställningssedlar behövs inte längre fyllas i förhand och du kan använda tiden på plats mer effektivt. Om du förbeställer och din beställning blir godkänd så är materialet tillgängligt när du kommer och väntetiden blir kort. Den nya tjänsten ger också bättre hjälp för dig som beställer material som omfattas av sekretess eller villkor. Du får en förhandsvarning om att en prövning måste göras och att det därför kommer ta längre tid innan handlingarna eventuellt finns tillgängliga.

Du kan läsa mer om hur en beställning går till här, https://sok.riksarkivet.se/bestall-till-lasesal

Med anledning av coronapandemin begränsas öppettiderna i våra läsesalar. Kontrollera öppettiderna i den läsesal som du vill besöka eller beställa material till. Kanske kan ditt besök vänta tills smittspridningen minskar?

Kontakt
Elin Lindström

Visa alla nyheter