Nu blir äntligen den digitala arkivinformationen kostnadsfri för alla 

2018-02-01

Den 1 februari öppnar Riksarkivet upp all digital arkivinformation och gör den kostnadsfri för alla. Förändringen är en följd av ett riksdagsbeslut från den 6 december 2017. Detta betyder att ingen längre behöver betala för att ta del av Riksarkivets omfattande digitala forskarsal.

Riksarkivet har fram tills nu erbjudit en abonnemangstjänst som varit förknippad med en kostnad. I och med förändringen 1 februari försvinner denna kostnad helt. Det blir således helt kostnadsfritt att leta information i Riksarkivets digitala forskarsal som idag innehåller över 100 miljoner digitala bilder av arkivhandlingar. Den digitala arkivinformationen är av intresse för alla som vill ta del av vårt gemensamma kulturarv,. Här hittar man t.ex. digitaliserade folkräkningar, bouppteckningar, kyrkoarkiv och domstolsarkiv.

- Vi är oerhört glada över att kunna göra all vår digitala arkivinformation tillgänglig för allmänheten. Det är en viktig milstolpe i vårt förändringsarbete och extra roligt att kunna erbjuda detta i år när Riksarkivet fyller 400 år. Riksarkivet besitter en informationsskatt som vi är stolta över att kunna öppna upp för alla som är intresserade, säger riksarkivarie Karin Åström Iko.Riksarkivets digitala arkivhandlingar blir nu en del av den växande mängden öppen information från offentlig sektor. I ett första steg tas abonnemangskravet bort och redan inbetalda abonnemangsavgifter betalas tillbaka. I ett andra steg ska all information göras tillgänglig som öppen, länkbar och maskinläsbar data.

Riksarkivet hoppas på att förändringen ska locka fler människor att utnyttja möjligheten att ta del av all tillgänglig information och att nya innovativa tjänster ska skapas som kommer medborgarna till del.

För mer information: Rolf Källman, chef för avdelningen för bevarande och digital infrastruktur, tfn 010-476 71 32

Klicka här för att komma till Digitala forskarsalen.

Kontakt
Rolf Källman

Visa alla nyheter