År 1944, när skoleleverna skrev om sina framtidsplaner, gick Morgan Larsson i klass 7 på Västerstrandskolan i Karlstad. Han berättar i sin uppsats om hur han allra helst skulle vilja bli flygare. Här kan du läsa uppsatsen och även höra en nygjord intervju om vad Morgan verkligen kom att ägna sig åt i livet.

bild av uppsats med fotografi 

Fotomontaget på Morgan Larssons uppsats och fotografi är hämtat från DVD:n "Karlstad i förändring" från Värmlandsarkiv


Flygardrömmen delade Morgan med många andra pojkar vid den här tiden. Andra världskrigets moderna krigsmaskiner, möjligen med flygplanen i spetsen, upplevdes uppenbarligen inte enbart som hemska företeelser.

Morgan och hans mamma tycks dock dela en uppfattning om att flygaryrket inte är för honom. Det är för dåligt ställt med hans förutsättningar – ”min hörsel är mycket dålig, hjärtfel har jag också”, skriver han. Han bör istället satsa på en framtid som butiksbiträde med potentiella karriärmöjligheter. Kanske kan han en dag få äga en egen pressbyråbutik?

 

bild av uppsats 

Morgan Larsson
Klass 7.
Västerstrandskolan

 

bild av uppsats 

Min Framtid.

Jag har helst av allt velat bli flygare när jag blir stor, men jag har nu kommit underfund med att den den framtidsplanen går mig ur händerna, ty min hörsel är mycket dålig, hjärtfel har jag också och utbildningen till flygare skulle jag ej kunna klara. Men det enda jag skulle nog passar till är butiksbiträde,

 

bild av uppsats 

det säger mamma också, och jag tror att jag skall bli det. När jag går skolan skall jag bli springpojke sedan skall jag arbeta upp mig till biträde. Jag skulle helst vilja bli biträde i en tidningsaffär ty det bästa jag vet är att läsa tidningar. Men jag kan ju ej vara biträde jämn och ständigt därför har jag tänkt att bli ägare för en stor

 

bild av uppsats 

pressbyrå, som jag skall sköta. Men jag skall fortsätta att vara biträde i affären, fastän jag äger en affär, detta är mina framtidsplaner.

 

Källa: Länsarbetsnämndens i Värmlands län arkiv volym F6d:2, Uppsatsen ”Min Framtid” 1944 (Arkivenheten, Region Värmland)


 

bild av revyaffisch 

Det visade sig att Morgan Larsson från klass 7 bland annat att kom att dras in i ett liv som scenartist. I en nyligen gjord intervju berättar han om sitt liv och de olika uppsättningar och sammanhang han varit med i.
 
Han berättar om sina shower och revyer på platser alltifrån värmländska orten Vålberg till Berns salonger i Stockholm och folkparker runt om i landet. Han var med om möten med personer som Git Gay, Povel Ramel och Siv Malmqvist.

Revyaffischen med Morgan Larsson från 1972 är hämtad från DVD:n "Karlstad i förändring".

Ansvarig för sidan/kontakt 
Petra Nyberg