Hos Riksarkivet i Vadstena finns tre stora böcker som författaren själv daterat till åren 5728 och 5729. Enligt författaren är de räknade från jordens skapelse och förmodligen motsvarar de åren 1912 och 1913.
Om författaren
"Blomsterbiblarna" är skrivna och målade för hand, med bläck, av hospitalspatienten
Jonas Fredrik Pettersson.
Han föddes som torparson 1873 i Voxtorps församling, Jönköpings län. När Fredrik var 19 år gammal lämnade han Småland för att resa till Amerika. Framme i det nya landet fick han arbete som byggnadsarbetare men efter ett halvår började han bete sig alltmer underligt. Situationen blev ohållbar och till slut skickades han hem. Tillbakaresan över Atlanten verkar ha varit en förvirrad färd då Fredrik ska ha kastat sin kappsäck överbord. Han återvände till Sverige 1894.
Den 23 juni 1896 intogs Fredrik vid Vadstena hospital som tredje klassens patient med diagnosen ”dementia primaria”. I journalen från Vadstena kan man läsa om hur han vägrade att arbeta. Oviljan att arbeta beskrivs återkommande år efter år. Efter en tid på hospitalet börjar det också dyka upp anteckningar om att han istället ägnar sig åt ”ritning och skrifvning”.
Kvar av det som beskrivs som ”ritning och skrifvning” är de tre blomsterbiblarna. I böckerna blandar Fredrik botanik, bibeltexter och bondepraktika i en sorts almanacka. Han har också målat kartor över Sverige. Växterna är både verkliga och påhittade. Namnet ”Blomsterbibel” nämns i hans patientjournal från Västerviks hospital, dit han överflyttades 1915, och var antagligen det Fredrik själv kallade böckerna. Böckerna är inte bundna på traditionellt sätt och troligen hade han ingen kunskap om bokbinderi, utan har helt enkelt försökt efterlikna böcker han sett i sin närhet.
År 1915 överflyttades Fredrik från Vadstena till Västervik. Inte heller i Västervik ville han arbeta och i patientjournalen beskrevs vad han gjorde istället: band böcker, målade kartor, byggde ramar. Under första världskriget (1914-1918) drabbades hospitalet i Västervik hårt av ransoneringarna på livsmedel och bränsle. I slutet av perioden insjuknade Fredrik i lunginflammation och dog på hospitalet den 12 juni 1918, 45 år gammal. Han hade då vårdats för sinnessjukdom på hospital i 21 år och 8 månader. Han begravdes i Västervik.
Blomsterbiblarnas innehåll
I böckerna öppnar sig en värld som liknar vår verklighet men som ändå skiljer sig från den. Den första delen är en skapelseberättelse, en sorts första Mosebok som berättar om hur Gud skapat olika träd och växter; furen, granen, björken osv.
I böckerna finns också en almanacka. Månaderna stämmer men har ibland fått några extra dagar. Söndagarna, och en del andra dagar, har fått namn och beskrivningar som blandar bibeltext och bondepraktika.
Sista delen är en flora där verkliga och påhittade växter beskrivits och avbildats med bläck. Växterna har ofta stora blad, smala stjälkar och en stor frukt eller blomma.
En särskild Sverigekarta återkommer också på flera ställen. På kartan finns en alldeles rak järnväg, ”den räta wägen”, som sträcker sig från söder till norr. Längs med spåret finns svenska orter utplacerade och de flesta har fått flytta på sig mer eller mindre för att banan ska kunna vara helt rak.
Länk till Birgittas sjukhus (Vadstena hospital) arkiv i Nationella arkivdatabasen
Länk till filmen om blomsterbiblarna Riksarkivets på Riksarkivets Youtube-kanal