Bokmärket Sara Lawergren

Bomärket finns i många hem. På framsidan finns Sara Lawergrens eget monogram.

Populära mönster

Konstnären bakom Bomärket hette Sara Fredrika Lawergren och föddes den 23 juli 1919 i Visby på Gotland. Hon skapade en stor mängd mönster och gav ut många böcker och mönsterhäften i olika tekniker såsom frivoliteter, klostersöm, virkning, olika bottensömmar, filé, flamskvävnad och hardanger för att nämna några.

Hennes mönster publicerades flitigt i veckotidningar och hennes böcker och mönsterhäften blev storsäljare både i Sverige, övriga Norden och i USA, främst i svenskbygderna. En del av hennes böcker var även skapade för en internationell marknad. Ett exempel är häftena Rhapsody och Symphony med en blandning av fria och bundna sömmar.

Skiss bomärket
Skiss färger SL

Till vänster kan vi se hur Saras kreativa process gick till när hon skapade monogrammen. Till höger ser vi början på mönster, båda hämtade ur samma skissblock.

Sara Lawergrens avtryck

Sitt skapande gjorde Sara på kvällar och helger. Då målade hon också akvareller, periodvis en tavla i veckan som såldes på ett känt galleri i Visby. På dagarna arbetade hon först i Cedergrens och Erikssons sybehörsaffär innan hon fick anställning som reklamtecknare på All-reklam i Visby. I tjänsten skapade hon vykort, logotyper och grafiska produkter. Många som semestrat på Gotland har sett hennes arbete i gatumiljön eller skickat vykort med hennes signatur S.L.


Efter Sara Lawergrens död 2017 överlämnades hennes arkiv till Riksarkivet Visby. Det omfattar cirka 0,5 hyllmeter och är en guldgruva för den handarbetsintresserade.

Visa alla månadens dokument