Går det att sammanfatta en människas liv i två dokument; en notis i födelse- och dopboken och bouppteckningen? Nej, det går så klart inte. Det händer så mycket i en människas liv. Men det är två bra källor att börja i när man släktforskar och de innehåller en hel del viktig information. Här illustrerat av en notis av det lite mer oväntade slaget i en födelse- och dopbok och en ganska vanlig bouppteckning.

Gustava Carolina föddes den 12 juli 1794 i Torsångs församling, Kopparbergs län, dotter till Herr Geschvornern Jacob L. Schultze och hans fru Britjen Eggertz på Stora Ornäs. Gustava Carolina döptes den 13 juli  och om dopet framgår följande:

Faddrar: Hans Konglige Majestät af Sverige, Konung Gustav IV Adolph, som ock under akten höll barnet; och Hans Konglige Höghet Prins Carl, Hertig af Södermanland, Konungens förmyndare, Svea Rikes Arffurste, Regent under konungens minderårighet och Stor-Amiral.

Konungen gav barnet namn efter Båda dess höga Faddrar; och dopet förrättades på Stora Ornäs i Fatu-Burn för Gustaf 1stes thron och vid dess Bord af Comminister Loci Herr Daniel Luth.

Utdrag ur födelse- och dopbok Torsångs församling, Kopparbergs län, arkiv, C :4, sidan 94 

Visst blir man nyfiken på vem Gustava Carolina var och hur hennes liv blev? Gustava Carolinas vidare öden och äventyr har du möjlighet att själv forska om i Digitala forskarsalen. Här finns digitala arkiv och sökdatabaser till hjälp: sok.riksarkivet.se/digitala-forskarsalen.

Gustava Carolina avled den 19 juli 1866, då kyrkobokförd på Göthgården i Stora Kopparbergs församling, Kopparbergs län. Hon blev 72 år gammal. Laga bouppteckning förrättades den 8 september 1866. Av bouppteckningen (som är blott en sida) kan man utläsa att hon var ogift och barnlös samt att boet uppgavs av Änkefru Engström. Hon efterlämnade en syster, Änkefru Katharina Magdalena Engström, född Schultze, och en bror, förre Handlanden Carl Schultze i Falun.

Bouppteckning från Kopparbergs och Aspeboda tingslags häradsrätt arkiv, F II:18, nr 94 

Källor:
Torsångs församling, Kopparbergs län, arkiv, C :4, sidan 94
Kopparbergs och Aspeboda tingslags häradsrätt arkiv, F II:18, nr 94

Visa alla månadens dokument