År 1545 besökte Gustav Vasa kungsgården Väsbygård, belägen vid Sala silvergruva. Sällskapet som reste med kungen bestod av 120 personer och de stannade i sju dagar, från den andra till den åttonde mars. Gårdsfogden antecknade mycket noggrant vad kungens följe förtärde under vistelsen. Olika typer av bröd, bordsöl och andra varor specificerades. Räkenskapsboken innehåller även uppgifter om hur olika brödtyper bakades och vilka ingredienser de innehöll.

Bild 1 ur räkenskapsbok från kungsgården Väsbygård 

Vetebrödet, semlorna och vetekakorna bakades av rent vetemjöl. Med beteckningen ”semblor” avsågs små bröd eller limpor av den finare sorten, inte de moderna semlorna med mandelmassa.

”Skräddherrebröd” bakades av skräddrågmjöl, alltså siktat rågmjöl. När kungen inte var på besök serverades detta bröd även vid de förnäma herrarnas och damernas bord på kungsgården.

”Bitsarebröd” och ”svennebröd” bakades av rågmjöl och en mycken liten del gammalt vetemjöl, alltså inte nymalet mjöl. Det var tjänstefolkets och hantverkarnas vanliga vardagsbröd. En bissare eller bitzare var en förskärare eller hovfunktionär som övervakade det som serverades.

Bild 2 på räkenskapsbok från kungsgården Väsbygård 

”Smältarebröd” som i vanligt fall serverades vid smälthyttans matbord bestod av en tredjedel rågmjöl och två tredjedelar kornmjöl.

”Spisebröd” bakades av rent kornmjöl. ”Gärdebröd” förtärdes också vid kungens besök. Det var bröd som hade kommit in via skattefordringar som samlades vid kungsgården (gärd). Gissningsvis handlade detta om ett slags knäckebröd eller skorpor.

Källa: Landskapshandlingar Västmanlands län, 1545:11, RA.

Jan Mispelaere

Visa alla månadens dokument