Kongokrisen var en period av maktkamp och svåra oroligheter. Den tog sin början i samband med att Kongo förklarades självständigt från Belgien i juni 1960. Under krisen mördades landets premiärminister Patrice Lumumba och kaoset fick till följd att FN ingrep.

Sverige hade en aktiv roll i FN-styrkorna under krisen. Under åren 1960-1964 sände Sverige nio bataljoner till Kongo. Totalt tjänstgjorde 6 334 svenskar, 19 stupade och många sårades. Den första svenska bataljonen (bataljon X) anlände till Kongo direkt från Gaza den 22 juli 1960. De patrullerade till en början i staden Leopoldville och bevakade även N´Djili-flygplatsen.

Under augusti 1960 förflyttades svenskarna till Elisabethville i Katanga där man arbetade med bevakning inne i staden, patrulluppdrag på landsbygden, bevakning vid gränsorter och tågeskorter.

Behovet och möjligheterna av personalvård varierade beroende på läget i området. I Elisabethville var det fram till mitten av augusti 1961 möjligt att ge personalen permission på fritiden. Men många restriktioner var ändå nödvändiga, nattpermission beviljades till exempel inte. Från augusti 1961 till och med mars 1962 var bataljonen däremot hårt bunden av strid och omfattande bevakningsuppgifter och fritiden blev därför starkt inskränkt.

 
Ringdans kring ”granen” och musikunderhållning vid poolkanten.

Julhelgen 1960 innebar för de utsända svenska soldaterna en liten paus i det allvarliga och en chans till fest och glädje. Den 26-gradiga värmen uppmanade till en lättare klädsel och ett svalkande dopp i Lido-badets pool. Man hade till ringdansen införskaffat något som skulle likna en gran, tagen från den kongolesiska djungeln. Medlemmar ur bataljonsorkestern fick underhålla sina kamrater med typiska julsånger såsom ”Hej tomtegubbar” och ”Räven raskar över isen”. Säkerligen bjöds det även på en och annan förfriskning.

 
En soldat underhåller sina kamrater med dragspel och en sergeant går nattvakten under julafton.
Det är även hans 26:e födelsedag och här uppmuntras han med ett glas öl.

Källor:
Försvarsstabens bildsamling, Högtidligheter, Kongo. Bild nr 19588, 19590, 19591, 19602.
Carsborg, Hans: Red. (1964). "Med FN i Kongo – Svenskar i fredens tjänst". Stockholm: Tryckeri AB Fylgia.
Sköld, Nils. (1994). "Med FN i Kongo – Sveriges medverkan i den fredsbevarande operationen 1960-1964". Stockholm: Probus.

Anna Pettersson

Visa alla månadens dokument