I år är det 100 år sedan Spanska sjukan drog fram över världen. Spanska sjukan var en ovanligt aggressiv och dödlig form av influensa. Influensaviruset angrep inte bara de övre luftvägarna utan även lungorna, vilket fick till följd att många dog av lunginflammation. Det var främst unga, i övrigt friska, vuxna som drabbades. Bara i Sverige dog strax under 38 000 personer.

En av de som drabbades var trebarnsmamman Edit Hedvig Augusta Larsson f. Celander, min farfars äldsta syster. Farfar har berättat att Edit dog i Spanska sjukan.

Edit föddes den 6 juli 1887 i Skurups församling, Malmöhus län, dotter till skräddaren Sven August Andersson Celander och hans hustru Hanna Celander f. Andersson. Hon var äldsta barnet i en syskonskara om sju barn. Edit gifte sig 1911 och fick en liten dotter, men äktenskapet var olyckligt och efter drygt ett år skilde de sig. 1913 lämnade hon Malmö och flyttade till Uppsala. Dottern lämnade hon i sina föräldrars vård. I Uppsala  träffade hon en ny man och de gifte sig 1915. De fick snart två barn, en dotter född 1915 och en son född 1917. Lyckan blev kort. Edit insjuknade i influensan och dog den 3 januari 1919, blott 31 år gammal. Maken, som blev lämnad ensam med två små barn, gifte om sig ett år senare. Sonen, Sven Gunnar, avled tragiskt i en drunkningsolycka i Fyrisån den 5 augusti 1930, endast tretton år gammal.

I Uppsala domkyrkoförsamlings död- och begravningsbok 1918-1919 finns antecknat att Edit avled av influensa epidemica. Bläddrar man i död- och begravningsboken för de här åren ser man att influensa epidem. + pneumon. (lunginflammation) är en ofta förekommande dödsorsak.

 Klicka på bilderna för förstoringar

 

En sida i en kyrkobok

Uppsala domkyrkoförsamling, Uppsala län död- och begravningsbok 1918-1926, F :13

Forskning har även gjorts i församlingsböckerna i Uppsala domkyrkoförsamling, Uppsala län
och i Skurups församling, Malmö Caroli församling och Malmö S:t Johannes församling
samtliga Malmöhus län. Kyrkoböckerna finns tillgängliga via https://sok.riksarkivet.se/digitala-forskarsalen

Elisabeth Celander, Landsarkivet i Uppsala.

 

Visa alla månadens dokument