Det är ingen underdrift att påstå att den svenska bokmarknaden översköljts av kokböcker under de senaste decennierna. Enligt uppgift utkom t.ex. enbart år 1998-1999 ca 350 titlar.

Nästan 100 år tidigare, år 1903, utgavs den sannolikt hittills mest sålda och långlivade kokboken i Sverige, Hemmets kokbok. Kokboken skiljde sig från i Sverige tidigare utgivna kokböcker genom noggrant angivna ingredienser och detaljerade tillagningsbeskrivningar. Den utkom i 50 upplagor, sista tryckning 1994. Kokboken hade utarbetats vid Fackskolan för huslig ekonomi i Uppsala på initiativ av dess föreståndare Ida Norrby.

En tryckt inbjudan med en kvinna som håller en bricka i händerna. 


De första åren trycktes kokboken av förlaget Ljus i Stockholm En tvist om försäljningspriset på boken, som enligt kontraktet skulle vara 3:50, men där förlaget valt att höja priset, trots att Fackskolan medvetet satt det lågt så att fler skulle kunna köpa den, gjorde att kontraktet 1911 istället gick till Norstedts.
Det var dock vid den 10:e upplagan 1908 som boken fick sitt välbekanta omslag, som den skulle behålla ända till år 1965, en avbildning av Carl Larssons Martina med frukostbrickan.

En tryckt inbjudan med en meny
Arkivet efter Fackskolan för huslig ekonomi 1895-1968 (43 hyllmeter) förvaras vid Landsarkivet i Uppsala.

 

 

 

 

 

Månadens dokument augusti 2017, Landsarkivet i Uppsala
Fackskolan för huslig ekonomi F13a:1, Hemmets kokbok och tidskrift för hemmet.
 

Visa alla månadens dokument