Att kyrkoarkiven innehåller många spännande uppgifter om Sveriges befolkning vet de flesta. Vad de däremot oftast inte vet är att kyrkoarkiven också innehåller andra fascinerande saker, exempelvis ritningar på orglar, förslag till nya altaruppsättningar, arbetsbeskrivningar från den som renoverat kyrkan eller som här: en bit röd Galon.

För säkerhet skull är provet stämplat på baksidan med ”Detta är GALON”, för att visa att detta är den äkta varan från Gamlestadens Konstläderfabrik och inte någon tarvlig kopia. (ordet Galon är för övrigt bildat av GA[mlestadens Konstläderfabrik] och [ny]LON)

En bit röd galon med etikettBaksidan av en bit galon med texten "Detta är galon"Klicka på bilderna för förstoring

Galonprovet kommer från Anundsjö församling i Ångermanland där man under mitten av 50-talet byggde ett nytt församlingshem. Det beställdes nya möbler, lampor, mattor och allt annat som kunde behövas i de olika utrymmena i församlingshemmet. Det största utrymmet, Församlingssalen, skulle alltså få stolar med röd Galonklädsel från Svensk Hemslöjd.
Galon är kanske inte det första vi idag skulle välja att klä in stolar med, men på 50-talet var det modernt och att både stolarna och dess klädsel kom från Föreningen Svensk Hemslöjd borgade för hög kvalité. Så nästa gång ni har vägarna förbi Anundsjö församlingshem, passa på att gå in i Församlingssalen och känn den moderna kyrkohistoriens vingslag. Kanske har stolarna sin röda Galonklädsel kvar. Om de har det, då hoppas jag att ni kommer ihåg den här texten och att ni sätter er ned en stund och reflekterar över att ”Detta är Galon”.

 

Anundsjö kyrkoarkiv, OIIc:2, Nytt församlingshem 1954

Visa alla månadens dokument