Här visas Alfred Nobels dödsattest från San Remo i Italien, där han avled, 63 år gammal, i sin villa. Han var dock fortfarande skriven i Sverige och dödsbeviset från den 10 december 1896 återfinns i Karlskoga kyrkoarkiv.

Dödsbevis för Alfred Nobel 1896 

I testamentet, daterat den 27 november 1895, bestämde Alfred Nobel att en stiftelse skulle grundas. Räntan av stiftelsens kapital skulle sedan delas ut som pris åt personer som under det föregående året gjort mest nytta för mänskligheten inom fysik, kemi, fysiologi, litteratur och fredsarbete. Själv är Alfred Nobel bland annat känd för att ha uppfunnit dynamiten.

 

Nobelstiftelsen har sedan 1901 varje år delat ut Nobelpriset på Nobels dödsdag, den 10 december. Dagen kallas för Nobeldagen och är allmän flaggdag i Sverige. Fredspriset administreras och delas dock ut i Norge. Blommorna som pryder Nobelfestligheterna är för övrigt hämtade direkt från San Remo, enligt Alfred Nobels önskan.

 

I år har priset i litteratur väckt extra uppmärksamhet i och med att det går till den amerikanske musikern och poeten Bob Dylan! Han har enligt Svenska Akademiens motivering skapat nya poetiska uttryck inom den amerikanska sångtraditionen. Förvåning har det också väckt att han inte kommer att ha tid att närvara vid prisutdelningen.


Månadens dokument december 2016
Karlskoga kyrkoarkiv, P IV: 2

 

Visa alla månadens dokument