"Här är sommarens hetaste skäggtrender"
Så lyder rubriken till en artikel av Sofie Strandberg i "Allt om Stockholm". Just nu är trenden rejäla, rustika och naturliga skägg. Man inspireras av t ex Karl Marx men också av fotbollsspelaren Alexander Östlund. Färg är däremot inte något som många lockas av. Inte heller urflippade skägg är stora - dagens män vårdar sitt skägg ömt och vill inte försköna det med tokroligt utseende, säger barberaren Tobias Olsen i artikeln.
Att skäggen är tillbaka har väl ingen missat? Men om man tror att dess betydelse genom tiderna enbart handlat om mode eller utseende har man fel. Skägget har historiskt sett haft en betydande roll när det gäller bärarens identitet, ideologi och självbild. Ofta förknippades den också med vilken samhällsklass man tillhörde; i det gamla Egypten till exempel hade överklassens män skägg i en särskild form, det var pyntat, parfymerat och målat - men slavarna skulle vara renrakade! Under tidernas skiftningar har skäggen påverkats av mode, religion och rent praktiska omständigheter som t ex för riddarna under medeltiden där det var rent opraktiskt med skägg - det kom i vägen för visiret i hjälmen!

Från att under 1700-talet varit i princip utrotat (1700-talet var perukernas århundrade) fick ansiktsbehåring ett uppsving under 1800-talet. Till en början banade polisongerna försiktigt väg för att några årtionden senare sträcka sig långt ner på halsen. Ju längre in på 1800-talet man kommer desto mer ansiktsbehåring finner man.

Med världskrigens 1900-tal försvann åter skäggen (skägg och gasmask är ingen lyckad kombination) för att åter, nu på 2000-talet, vara högsta mode.

Källa: "Skägget - från kastmärke till privatsak" av Henrik Höjer, artikel i SvD


Riksarkivets förvarade myndighetsarkiv innehåller inte många fotografier. Som väl är finns i gömmorna också enskilda arkiv och där kan man finna både det ena och det andra. I det Wetterska släktarkivet finns några fotoalbum som kan inspirera dagens skägg- och mustaschmode. Kanske är något av dessa helt rätt sommaren 2016?
Skäggig manSkäggig manSkäggig äldre herreskäggSkäggig manskäggigskäggig man

Visa alla månadens dokument