Tecknaren Edvard Forsström (1854-1934) kommentar till första världskriget med titeln Fredens ängel söker en plats där han kan finna frid på jorden publicerades i satirtidningen Puck den 19 december 1914.

Mordet i Sarajevo den 28 juni 1914 på den Österrikiska-Ungerska tronarvingen Franz Ferdinand resulterade i att Österrike-Ungern den 28 juli 1914 förklarade Serbien krig. På grund av de allianser som fanns mellan de europeiska stormakterna drogs stora delar av i Europa snart in kriget med på ena sidan ententen (Storbritannien, Frankrike och Ryssland och flera mindre europeiska stater) och centralmakterna (Österrike-Ungern, Tyskland, det Osmanska riket och från 1915 Bulgarien) på den andra sidan.

Kriget spred sig snart även till flera av de europeiska kolonierna i Afrika och till Japan, Kanada, Nya Zeeland och Australien. 1917 anslöt sig USA till ententens sida i kriget vilket var en bidragande orsak till vapenvilan den 11 november 1918 som avslutade kriget.Källa: Pressarkivets tidningsteckningssamling i Riksarkivet Marieberg
Foto: Emre Olgun, Riksarkivet

Visa alla månadens dokument