Arkivet för Fackskolan för huslig ekonomi innehåller många skatter och till dessa hör tre kursböcker från perioden 1915–1963. Det är anteckningsböcker som skickades runt mellan kurskamrater som ett sätt att hålla kontakten efter studierna.

Skribenterna var elva kvinnor som med början 1912 utbildats till skolkökslärarinnor vid Fackskolan i Uppsala. I kursböckerna skrev de om sina liv och illustrerade med teckningar, fotografier och tidningsklipp. Det handlar om arbete, familjeliv, sjukdomar, resor och mycket annat och humorn, ibland i form av interna skämt, är ofta närvarande.

Förutom dessa tre kursböcker finns i Fackskolans arkiv ytterligare kursböcker och kursbrev från andra klasser, de yngsta från 2010-talet.

 

Kamrater, ohoj! 

Med utropet ”Kamrater, ohoj!” inleds ett inlägg 1915.

 

kursbok 

Här beskrivs hur arbetsmiljön i skolköken kunde vara 1915: ”I det tredje köket där jag nu är, finns det en kloak mitt under matbordet. Det luktar ibland så gott av den, så det kan ni inte tro. O. vad jag älskar kloaker”. (Klicka för större bild.)

 

kursbok 

Bildtexten lyder ”Toddie spionerar på ett byxtyg!” Inlägget är från februari 1917. (Klicka för större bild.)

 

kursbok 

”Här ser ni mig med håret på ända handla ägg på en marknad i Tunisien. Killen har fått en cigarett och obs! en svensk tändsticksask, vilket gladde honom mycket.” Inlägget är skrivet av Marta våren 1960. (Klicka för större  bild.)

 

Månadens dokument från Landsarkivet i Uppsala maj 2015
Fackskolan för huslig ekonomi vol. Ö 1:2

Visa alla månadens dokument