Till innehållet

Riksarkivet blir beredskapsmyndighet

Regeringen har idag aviserat att flera nya beredskapsmyndigheter ska utses – och Riksarkivet är en av dem. Som beredskapsmyndighet får vi en viktig roll i att bidra med vår expertis för att säkerställa att information som är avgörande för samhällsviktig verksamhet bevaras och förblir tillgänglig på lång sikt.

– Vi ser fram emot att arbeta tillsammans med övriga beredskapsmyndigheter och bidra till att göra Sverige säkrare och mer motståndskraftigt. Detta stärker också arkivfrågorna och ökar vår förmåga att trygga samhällsviktig information, säger riksarkivarien Karin Åström Iko i en kommentar.

Till beredskapssystemet kommer Riksarkivet kunna bidra med konkreta verktyg för styrning, tillsyn och rådgivning inom informationshantering, men också ha möjlighet att erbjuda tjänster för säker förvaring och digitalisering.

Om beredskapsmyndigheter

Utöver det ansvar som alla myndigheter har enligt 10 § beredskapsförordningen, har ett antal myndigheter utsetts till beredskapsmyndigheter. De har enligt 18 § ansvar inom en eller flera viktiga samhällsfunktioner och har verksamhet av särskild betydelse för samhällets krisberedskap och totalförsvaret.

Enligt 20 § beredskapsförordningen ska beredskapsmyndigheterna ha god förmåga att motstå hot och risker, förebygga sårbarheter, hantera fredstida krissituationer och genomföra sina uppgifter vid höjd beredskap. De ska även verka för att andra statliga myndigheter, kommuner, regioner, sammanslutningar och näringsidkare som är berörda utvecklar sin förmåga i dessa avseenden.

Vissa beredskapsmyndigheter ingår enligt 23 § i beredskapssektorer, där en myndighet är ansvarig för sektorn och övriga deltar i arbetet. Sektorerna är uppdelade utifrån viktiga samhällsfunktioner, som exempelvis sektor Försörjning av grunddata.

Vad innebär det praktiskt?

Som beredskapsmyndighet kommer Riksarkivet ta emot och bidra till arbetet med lägesbilder, riskanalyser och omvärldsbevakning, delta i övningar och samverka i frågor som rör den nationella totalförsvarsplaneringen. Det kommer också ge ökad insyn i totalförsvarets behov. Därigenom kan vi bättre styra och ge stöd åt andra myndigheter och enskilda aktörer som bedriver samhällsviktig verksamhet. Riksarkivet har redan idag etablerade kanaler för att nå ut till statliga myndigheter, kommuner, regioner och enskilda verksamhetsutövare inom vårt arbete. Vi vet också att dessa aktörer efterfrågar styrning och stöd i frågor om beredskap.

Länk till regeringens nyhet.