Till innehållet

Källor till judarnas historia i Sverige nu digitalt tillgänglig

Den judiska minoriteten har en lång historisk närvaro i Sverige, men det var inte förrän år 1775 som judar fick bosätta sig i landet utan att konvertera till kristendomen. Under 2025 firas detta med en lång rad evenemang i hela landet. Nu finns också vår arkivguide Källor till judarnas historia i Sverige digitalt tillgänglig.

Judisk närvaro och verksamhet i Sverige har varit mångfacetterad och är väl dokumenterad. Åtskilliga arkivhandlingar finns naturligtvis i de judiska församlingarnas och i andra judiska organisationers egna arkiv. Men det finns också mycket att hämta i offentliga arkiv på statlig, regional och lokal nivå, liksom i personarkiv.

Arkivguiden, som gavs ut i bokform 2022, syftar till att underlätta arbetet för akademiska forskare, skribenter, studenter, hobbyforskare och släktforskare. Boken är indelad i fyra överlappande teman: judiskt organisationsliv, relationer till det omgivande majoritetssamhället, person- och släktforskning samt frågor om invandring, utlänningskontroll, flyktingmottagning och efterkrigshjälp.

Regeringen ser jubileumsåret 2025 som ett särskilt tillfälle att uppmärksamma den judiska minoriteten, den judiska kulturen och det judiska kulturarvet i hela landet. Därför genomförs en satsning där flera myndigheter, däribland Riksarkivet, har fått i uppdrag att bidra till att uppmärksamma jubileumsåret.

Källor till judarnas historia i Sverige (pdf)

Om jubileet judiskt liv i Sverige 250 år (extern länk)