Älvdalens kyrkoarkiv överlämnat till Riksarkivet
Under veckan har Älvdalens kyrkoarkiv packats ned och fraktats till Riksarkivets i Uppsala. Omkring 60 hyllmeter arkiv som markerar slutet på en lång process. Våra världsunika kyrkoarkiv kompletteras nu med en sista viktig pusselbit och blir bevarade för framtiden och tillgängliga för fler!
År 2000 beslutades att alla Svenska kyrkans folkbokföringsarkiv och kyrkokommunala handlingar skulle lämnas över till Riksarkivet. Älvdalen är den sista församlingen i Svenska kyrkan som nu överlämnar sitt arkiv.
Arkivet tillgängligt för fler
Handlingarna tas nu om hand i Uppsala för att ordnas och delar av arkivet ska också förberedas för att skannas.
- Genom att handlingarna digitaliseras blir informationen tillgängligt inte bara för Älvdalen utan för alla som är intresserade, säger Petra Dornbusch som är sektionschef på Riksarkivet.
Lång väg till beslut
Beslutet att överlämna arkivet till Riksarkivet har inte varit helt enkelt för församlingen som under lång tid kämpat för att få behålla handlingarna.
– Här är man stolt över sin bygd och man vill klara sig själv, säger kyrkoherden Karolina Pernling i Svenska kyrkans pressmeddelande. Men nu är det dags att gå vidare. Detta kommer även gynna oss. Den som söker i kyrkoarkiv kommer att kunna hitta de delar som tidigare funnits hos oss. Här finns till exempel förteckningar som rör häxprocesserna.
Det har varit ett stort medialt intresse för överlämnandet av arkivet. Länkar till några av inslagen finns längre ned på sidan.

Unika handlingar med forskningspotential
Överlämnandet av kyrkoarkivet från Älvdalens församlingen markerar slutet på ett omfattande arbete med att ta hand om helt unika och väl använda arkiv. Kyrkoarkiven i Sverige innehåller uppgifter om befolkningen ända från 1600-talet (och ibland ännu längre tillbaka) fram till den 30 juni 1991 då Skatteverket tog över ansvaret för folkbokföringen. Informationen är på många vis unik i ett internationellt perspektiv och ger inte bara möjlighet till traditionell släktforskning utan också medicinsk forskning och stöd i brottsutredningar.
Kyrkoarkiv var bland det första som de nybildade landsarkiven (idag Riksarkivet) tog emot under början av 1900-talet och genom att Svenska kyrkan skildes från staten vid millennieskiftet kan nu hela arkivbildningen samlas hos Riksarkivet. Totalt handlar det om över 50 hyllkilometer och miljontals med ritningar från församlingar, kyrkliga samfälligheter och stift. De mest använda delarna av arkiven är digitiserade och du kan ta del av dem via vår webbplats.