Till innehållet
Underhåll av webbplatsen den 20 mars. Läs mer

250 år av judiskt liv i Sverige

Under 2025 uppmärksammar Riksarkivet tillsammans med många andra myndigheter och organisationer 250 år av judiskt liv i Sverige.

Regeringen ser jubileumsåret 2025 som ett särskilt tillfälle att uppmärksamma den judiska minoriteten, den judiska kulturen och det judiska kulturarvet i hela landet. Därför genomförs en satsning där flera myndigheter har fått i uppdrag att bidra till att uppmärksamma jubileumsåret.

Källor till judarnas historia i Sverige

I arkiven finns de historiska källorna som kan berätta om den judiska minoriteten i Sverige. För några år sedan gav Riksarkivet ut arkivguiden ”Källor till judarnas historia i Sverige”. Författaren Carl Henrik Carlsson presenterar där vad våra myndighetsarkiv kan berätta tillsammans med dokumentation från judiska församlingar, organisationer och personer. Boken går att köpa i vår webbutik. I Arkivpodden kan du också lyssna på ett avsnitt om den här arkivguiden. En snabb överblick av arkiv med judisk koppling som vi förvarar hittar du i vår digitala forskarsal.

Judiska släkter och planerade utställningar

Under året kommer Riksarkivet att ge ut ett särtryck av Svenskt biografiskt lexikon (SBL) med fokus på judar som varit verksamma i Sverige. På flera av våra verksamhetsplatser planeras också mindre utställningar om judiskt liv i landet utifrån spåren i arkiven. Ytterligare arrangemang planeras och mer information kommer synas här på vår webbplats och i sociala kanaler och på jubileets egen webbplats.

Bakgrund till jubileet

Den judiska minoriteten har en lång historisk närvaro i Sverige, men det var inte förrän år 1775 som judar fick bosätta sig i landet utan att konvertera till kristendomen. Gustaf III gav juden Aaron Isaac och hans följe rätt att bosätta sig i Stockholm utan att konvertera. De fick också tillstånd att starta Sveriges första judiska församling. Under år 2025 firar vi därför 250 år av officiellt judiskt liv i Sverige!