Tillbaka till träfflistan

Namn:

GNOSJÖ

Kategori:

Kommun

Tillhör län:

Jönköpings län

Registrerad hos PRV:

1976-07-16

Kungl. Maj:t fastställelse:

-

Vapenbeskrivning:

I grönt fält två bjälkvis ställda genomgående strängar mellan fem vattenhjul, ordnade två, två och ett, allt av silver.

Historik:

Gnosjö kommun antog sitt vapen 1954 men det registrerades först 1976. Vattenhjulen symboliserar kommunens fem kyrksocknar samt de blomstrande små industrierna. Särskilt uppmärksammas tråddrageriet vilket strängarna syftar på. Den gröna färgen i vapnet påminner om några gnosjöbor som 1815 tilldelades av Karl XIII en hedersmedalj att bäras ”i Vasaordens gröna band” för sin uppfinning att draga ståltråd vid vatten.


Samtliga vapen i registret (och på vår Heraldiska hemsida) kan beställas hos Riksarkivet. Normal leveranstid för en kopia av ett heraldiskt vapen är en vecka.

Creative CommonsDenna fil har gjorts tillgänglig under licensen Creative Commons Erkännande-Dela Lika 3.0 Generisk. Erkännande: Vladimir Sagerlund / Riksarkivet Sverige.

 

Denna bild visar en registrerad svensk vapensköld. Även om denna framställning har en fri licens är det inte tillåtet att använda den på ett sådant sätt att det ger intryck av att respektive kommun, länsstyrelse eller annan myndighet står bakom, till exempel som del i ett varumärke. För detta krävs tillstånd från berörd part. Se lag SFS 1976:100 och 1970:498.

Kontakt

Statsheraldiker Henrik Klackenberg, Riksarkivet, tel 010-476 71 92,
e-post: henrik.klackenberg[snabel-a]riksarkivet.se

Heraldisk konstnär Henrik Dahlström, Riksarkivet, tel 010-476 73 04,
e-post: henrik.dahlstrom[snabel-a]riksarkivet.se