Tillbaka till träfflistan

Namn:

GISLAVED

Kategori:

Kommun

Tillhör län:

Jönköpings län

Registrerad hos PRV:

1974-01-02

Kungl. Maj:t fastställelse:

1953-03-27

Vapenbeskrivning:

I rött fält ett topografiskt gästgiveritecken av guld, omgivet av en ring av silver.

Historik:

Gislaveds vapen fastställdes för Gislaveds köping. Gästgiveritecknet påminner om ortens gästgiverirörelse och skjutsstation vid en viktig kommunikationsled mellan Halmstad och Jönköping, den s.k. Nissastigen. Ringen hade ett dekorativt syfte men sedan kommunsammanslagningen 1974, då den nya kommunen övertog köpingens vapen, tolkas den som symbol för sammanhållningen.


Samtliga vapen i registret (och på vår Heraldiska hemsida) kan beställas hos Riksarkivet. Normal leveranstid för en kopia av ett heraldiskt vapen är en vecka.

Creative CommonsDenna fil har gjorts tillgänglig under licensen Creative Commons Erkännande-Dela Lika 3.0 Generisk. Erkännande: Vladimir Sagerlund / Riksarkivet Sverige.

 

Denna bild visar en registrerad svensk vapensköld. Även om denna framställning har en fri licens är det inte tillåtet att använda den på ett sådant sätt att det ger intryck av att respektive kommun, länsstyrelse eller annan myndighet står bakom, till exempel som del i ett varumärke. För detta krävs tillstånd från berörd part. Se lag SFS 1976:100 och 1970:498.

Kontakt

Statsheraldiker Henrik Klackenberg, Riksarkivet, tel 010-476 71 92,
e-post: henrik.klackenberg[snabel-a]riksarkivet.se

Heraldisk konstnär Henrik Dahlström, Riksarkivet, tel 010-476 73 04,
e-post: henrik.dahlstrom[snabel-a]riksarkivet.se