Tillbaka till träfflistan

Namn:

EKERÖ

Kategori:

Kommun

Tillhör län:

Stockholms län

Registrerad hos PRV:

1985-02-15

Kungl. Maj:t fastställelse:

-

Vapenbeskrivning:

I fält av silver ett balkvis ställt eklöv, längs nerven delat i svart och grönt, förenat med ett bjälkvis ställt ollon med grön fruktbägare och gyllene frukt.

Historik:

Ekerö nuvarande kommun bildades 1971 genom sammanslagning med Färingsö kommun. Kommunen utlyste en tävling för allmänheten och det inkom flera förslag med eklöv. Förslaget med eklöv vann vid omröstningen i komunfullmäktige. Eklöv anspelar på kommunnamnet som sannolikt har med trädet ek att göra. Eken symboliserar styrka och fasthet.


Samtliga vapen i registret (och på vår Heraldiska hemsida) kan beställas hos Riksarkivet. Normal leveranstid för en kopia av ett heraldiskt vapen är en vecka.

Creative CommonsDenna fil har gjorts tillgänglig under licensen Creative Commons Erkännande-Dela Lika 3.0 Generisk. Erkännande: Vladimir Sagerlund / Riksarkivet Sverige.

 

Denna bild visar en registrerad svensk vapensköld. Även om denna framställning har en fri licens är det inte tillåtet att använda den på ett sådant sätt att det ger intryck av att respektive kommun, länsstyrelse eller annan myndighet står bakom, till exempel som del i ett varumärke. För detta krävs tillstånd från berörd part. Se lag SFS 1976:100 och 1970:498.

Kontakt

Statsheraldiker Henrik Klackenberg, Riksarkivet, tel 010-476 71 92,
e-post: henrik.klackenberg[snabel-a]riksarkivet.se

Heraldisk konstnär Henrik Dahlström, Riksarkivet, tel 010-476 73 04,
e-post: henrik.dahlstrom[snabel-a]riksarkivet.se