Tillbaka till träfflistan

Namn:

BORLÄNGE

Kategori:

Kommun

Tillhör län:

Dalarnas län

Registrerad hos PRV:

1978-09-15

Kungl. Maj:t fastställelse:

1944-04-28

Vapenbeskrivning:

Medelst vågskuror två gånger av blått, silver och rött styckad sköld, i första fältet ett järnmärke och i tredje en balkvis ställd yxa, båda av silver.

Historik:

Borlänge stad, där tidigare Domnarvets landskommun ingick, bildade 1971 genom sammanslagning med Stora Tuna kommun Borlänge kommun. Den nya kommunen använde i början en logotyp med ett B och en vågskura innan man bestämde sig att återgå till stadsvapnet från 1944. Borlänges stadsvapen fastställdes ursprungligen för Domnarvets landskommun 1938. Borlänge var då köping och hade ett vapen med en balansvåg, symboliserande köpenskap, och en båt syftandes på Dalälvens båttrafik som gick delvis på land förbi forsarna i älven. Älven markerades genom en av vågskuror bildad bjälke. I nuvarande vapnet symboliserar strömmen Dalälven, järnmärket järnhantering och yxan skogsbruket.


Samtliga vapen i registret (och på vår Heraldiska hemsida) kan beställas hos Riksarkivet. Normal leveranstid för en kopia av ett heraldiskt vapen är en vecka.

Creative CommonsDenna fil har gjorts tillgänglig under licensen Creative Commons Erkännande-Dela Lika 3.0 Generisk. Erkännande: Vladimir Sagerlund / Riksarkivet Sverige.

 

Denna bild visar en registrerad svensk vapensköld. Även om denna framställning har en fri licens är det inte tillåtet att använda den på ett sådant sätt att det ger intryck av att respektive kommun, länsstyrelse eller annan myndighet står bakom, till exempel som del i ett varumärke. För detta krävs tillstånd från berörd part. Se lag SFS 1976:100 och 1970:498.

Kontakt

Statsheraldiker Henrik Klackenberg, Riksarkivet, tel 010-476 71 92,
e-post: henrik.klackenberg[snabel-a]riksarkivet.se

Heraldisk konstnär Henrik Dahlström, Riksarkivet, tel 010-476 73 04,
e-post: henrik.dahlstrom[snabel-a]riksarkivet.se