Tillbaka till träfflistan

Namn:

BENGTSFORS

Kategori:

Kommun

Tillhör län:

Västra Götalands län

Registrerad hos PRV:

1979-09-07

Kungl. Maj:t fastställelse:

1946-04-01

Vapenbeskrivning:

I rött en uppskjutande genomgående bro med två valv och däröver en merkuriestav, allt av silver.

Historik:

Vapnet blev framtaget av Riksheraldikerämbetet för Bengtsfors köping 1946. Merkuriestaven i vapnet syftar på köpingen som handelscentrum och bron på den s.k. ”Bengtsbroa”. Efter kommunombildningen 1971 presenterades alternativa förslag till ett nytt vapen där halmslöjd skulle uppmärksammas, men storkommunen beslöt att behålla sitt gamla.


Samtliga vapen i registret (och på vår Heraldiska hemsida) kan beställas hos Riksarkivet. Normal leveranstid för en kopia av ett heraldiskt vapen är en vecka.

Creative CommonsDenna fil har gjorts tillgänglig under licensen Creative Commons Erkännande-Dela Lika 3.0 Generisk. Erkännande: Vladimir Sagerlund / Riksarkivet Sverige.

 

Denna bild visar en registrerad svensk vapensköld. Även om denna framställning har en fri licens är det inte tillåtet att använda den på ett sådant sätt att det ger intryck av att respektive kommun, länsstyrelse eller annan myndighet står bakom, till exempel som del i ett varumärke. För detta krävs tillstånd från berörd part. Se lag SFS 1976:100 och 1970:498.

Kontakt

Statsheraldiker Henrik Klackenberg, Riksarkivet, tel 010-476 71 92,
e-post: henrik.klackenberg[snabel-a]riksarkivet.se

Heraldisk konstnär Henrik Dahlström, Riksarkivet, tel 010-476 73 04,
e-post: henrik.dahlstrom[snabel-a]riksarkivet.se