Tillbaka till träfflistan

Namn:

AVESTA

Kategori:

Kommun

Tillhör län:

Dalarnas län

Registrerad hos PRV:

1920-11-05

Kungl. Maj:t fastställelse:

1948-10-01

Vapenbeskrivning:

En sköld av silver med en bandvis ställd blå ström åtföljd ovan av ett rött järnmärke och nedan av ett kopparmärke i samma färg.

Historik:

Avesta hade stadsrättigheter under en kort tid på 1600-talet och fick dem på nytt den 1 april 1919. Redan 11 mars har byggnadsnämndens ordförande, ingenjör vid Avesta Jernverk J. Johansson, tillskrivit Riksheraldikern Adam Lewenhaupt med förslag till Avestas vapen. Förslaget innehöll alla delar som idag ingår i Avestas vapen. Efter ett heraldiskt omarbetning av förslaget kunde vapnet antas. Vapenbilden syftar på Dalälven och ortens industrier för bearbetning av järn och koppar.


Samtliga vapen i registret (och på vår Heraldiska hemsida) kan beställas hos Riksarkivet. Normal leveranstid för en kopia av ett heraldiskt vapen är en vecka.

Creative CommonsDenna fil har gjorts tillgänglig under licensen Creative Commons Erkännande-Dela Lika 3.0 Generisk. Erkännande: Vladimir Sagerlund / Riksarkivet Sverige.

 

Denna bild visar en registrerad svensk vapensköld. Även om denna framställning har en fri licens är det inte tillåtet att använda den på ett sådant sätt att det ger intryck av att respektive kommun, länsstyrelse eller annan myndighet står bakom, till exempel som del i ett varumärke. För detta krävs tillstånd från berörd part. Se lag SFS 1976:100 och 1970:498.

Kontakt

Statsheraldiker Henrik Klackenberg, Riksarkivet, tel 010-476 71 92,
e-post: henrik.klackenberg[snabel-a]riksarkivet.se

Heraldisk konstnär Henrik Dahlström, Riksarkivet, tel 010-476 73 04,
e-post: henrik.dahlstrom[snabel-a]riksarkivet.se