Tillbaka till träfflistan

Namn:

ARBOGA

Kategori:

Kommun

Tillhör län:

Västmanlands län

Registrerad hos PRV:

1974-01-11

Kungl. Maj:t fastställelse:

1969-06-13

Vapenbeskrivning:

I fält av silver en svart örn med näbb, tunga och fötter röda samt vardera vingknogen belagd med en sexuddig stjärna av guld.

Historik:

Arbogas vapen går tillbaka på ett medeltida sigill, känt genom ett avtryck från 1330. Innehållet är en s.k. fläkt örn som har två stjärnor ovanför sitt huvud med ett A mellan dessa. Före fastställelsen använde Arboga stad ett vapen med en örn utan differentiering. När vapnet skulle fastställas aktualiserades frågan om ett särskiljande tecken för att undvika sammanblandning med andra vapen med örn på. Lösningen blev de två stjärnorna som placerades på örnens vingknogar.


Samtliga vapen i registret (och på vår Heraldiska hemsida) kan beställas hos Riksarkivet. Normal leveranstid för en kopia av ett heraldiskt vapen är en vecka.

Creative CommonsDenna fil har gjorts tillgänglig under licensen Creative Commons Erkännande-Dela Lika 3.0 Generisk. Erkännande: Vladimir Sagerlund / Riksarkivet Sverige.

 

Denna bild visar en registrerad svensk vapensköld. Även om denna framställning har en fri licens är det inte tillåtet att använda den på ett sådant sätt att det ger intryck av att respektive kommun, länsstyrelse eller annan myndighet står bakom, till exempel som del i ett varumärke. För detta krävs tillstånd från berörd part. Se lag SFS 1976:100 och 1970:498.

Kontakt

Statsheraldiker Henrik Klackenberg, Riksarkivet, tel 010-476 71 92,
e-post: henrik.klackenberg[snabel-a]riksarkivet.se

Heraldisk konstnär Henrik Dahlström, Riksarkivet, tel 010-476 73 04,
e-post: henrik.dahlstrom[snabel-a]riksarkivet.se