Tillbaka till träfflistan

Namn:

ALINGSÅS

Kategori:

Kommun

Tillhör län:

Västra Götalands län

Registrerad hos PRV:

1974-03-15

Kungl. Maj:t fastställelse:

1953-10-09

Vapenbeskrivning:

I fält av silver en på grön mark framför en uppväxande grön ek gående röd hjort med horn, tunga och klövar av guld.

Historik:

Alingsås blev stad 1619. Vapnet återgår på stadens sigill från 1634. Vapenbeskrivningen finns redan i privilegiebrevet från 1639. Trakten var känd för sina ekskogar och hjortar uppehåller sig gärna i dessa. Bland heraldiska färger valdes de närmast naturliga. Rött, vitt och grönt bestämdes även som stadens färger. När dessa används bredvid varandra är silver (vit) placerad i mitten, rött heraldiskt högeroch grönt heraldiskt vänster.


Samtliga vapen i registret (och på vår Heraldiska hemsida) kan beställas hos Riksarkivet. Normal leveranstid för en kopia av ett heraldiskt vapen är en vecka.

Creative CommonsDenna fil har gjorts tillgänglig under licensen Creative Commons Erkännande-Dela Lika 3.0 Generisk. Erkännande: Vladimir Sagerlund / Riksarkivet Sverige.

 

Denna bild visar en registrerad svensk vapensköld. Även om denna framställning har en fri licens är det inte tillåtet att använda den på ett sådant sätt att det ger intryck av att respektive kommun, länsstyrelse eller annan myndighet står bakom, till exempel som del i ett varumärke. För detta krävs tillstånd från berörd part. Se lag SFS 1976:100 och 1970:498.

Kontakt

Statsheraldiker Henrik Klackenberg, Riksarkivet, tel 010-476 71 92,
e-post: henrik.klackenberg[snabel-a]riksarkivet.se

Heraldisk konstnär Henrik Dahlström, Riksarkivet, tel 010-476 73 04,
e-post: henrik.dahlstrom[snabel-a]riksarkivet.se