Kulturnatten på Arkivcentrum i Uppsala
På Kulturnatten i Uppsala den 13 september deltar Riksarkivet och Institutet för språk och folkminnen (Isof) med flera aktiviteter på Arkivcentrum.
- Samtliga aktiviteter är kostnadsfria.
- Ingen föranmälan. Antalet platser är begränsat.
Program
Familjevisning på arkivet
Visning: 12.00–12.45
Erik Larsson, Riksarkivet
Vad hette barnen förr i tiden och ligger Gustav Vasa kvar i sin grav? Svaren finns på arkivet! Riksarkivet är en spännande plats för stora och små. Vår guide kommer att ta er med in i de stora arkivmagasinen. Här förvaras sex mil pappershandlingar från 1300-talet till 2000-talet. Ni kommer att på ett lekfullt sätt att få lära er mer om arkiv och ta del av ett Uppsala, Uppland och Sverige som inte längre finns.
Adress: Arkivcentrum, von Kraemers allé 19, Uppsala
Samling utanför porten femton minuter innan visningen. Begränsat antal platser. Först till kvarn.
Hus- och krognamn i Uppsala
Föreläsning: 13.00–13.45
Mats Wahlberg, Institutet för språk och folkminnen
Sju helvetes gluggar och Klosettpalatset. Vad ligger bakom alla inofficiella namn på hus och krogar? Många av dessa namn tillkom i studentkretsar under 1800-talet men är fortfarande i bruk i dag och har gjorts allmänt kända genom minnesskildringar. I dagens Uppsala skapas av allt att döma färre sådana namn. Kanske kan du bidra med några exempel?
Adress: Arkivcentrum, von Kraemers allé 19, Uppsala, föreläsningssalen, plan 3
Prostitution i 1800-talets Uppsala
Föreläsning: 14.00–14.45
Kristina Nyberg, Riksarkivet
Vad kan arkiven berätta om männen och kvinnorna som köpte och sålde sex i 1800-talets Uppsala? Kristina Nyberg berättar om platserna i staden där sexhandeln pågick och kontrollerades: bordellerna, besiktningsbyrån och kurhuset. Vi får lära känna några av de prostituerade och deras kunder. Genom arkiven från polis, sjukvård och domstol lär vi känna stadens skuggsida präglad av fattigdom, förakt och veneriska sjukdomar.
Adress: Arkivcentrum, von Kraemers allé 19, Uppsala, föreläsningssalen, plan 3