Till innehållet
Välkommen till vår nya webbplats! Läs mer

Analysverktyget Arkivering by Design

Arkivering by Design är ett analysverktyg som syftar till att förbättra kvaliteten i organisationers digitala arkivering av sin verksamhetsinformation.

Arkivering by Design är ett koncept som utarbetats inom EU, utifrån ett arbetssätt från det nederländska nationalarkivet. Det handlar om att förvalta information på ett hållbart och tillgängligt sätt. Det kan tillämpas oberoende av vilken regelmiljö man som arkivbildare befinner sig i. Arkivering by Design kräver inte heller nya eller förändrade regler, utan rör sig på ett konceptuellt plan i kombination med en utarbetad metodologi. När informationsvärdering i ett tidigt stadium kombineras med lämplig arkivvård under informationens hela livscykel kan det varaktiga värdet att säkerställas.

Begreppen tillgänglighet och hållbarhet

Arkivering by Design är en proaktiv metod som innebär att system som ska innehålla verksamhetens information utformas (designas) så att tillgänglighet och hållbarhet är säkerställd redan från början.

Tio kravställningar

Inom Arkivering by Design översätts de övergripande kvalitetskraven till praktiskt genomförbara förbättringsåtgärder i processen att implementera ett nytt system eller göra anpassningar i ett befintligt system. Det sker genom en utvärdering av tio kravställningar som även kallas AbD-krav.

Kraven är fördelade på fyra områden, eller kravgrupper, som utgår från olika grundfrågor när en systemmiljö designas så att informationen kan förbli hållbar och tillgänglig.

Undersökning och kontroll av kraven

Mer om Arkivering by design

Läs mer om konceptet och Riksarkivets arbete med Arkivering by design.