Ledare för de europeiska nationalarkiven samlade i Stockholm 

2023-05-30

Den 25-26 maj samlades ett 40-tal representanter från hela Europa i Stockholm. Möten genomfördes med EAG (European Archives Group) och EBNA (European Board of National Archivists).

European Archives Group

Under torsdagens EU-ledda möte diskuterades bland annat strategifrågor om lagstiftning och dess påverkan på arkivsektorn, både på EU-nivå och nationella regleringar. Olika projekt blev också presenterade, som det pågående arbetet med en europeisk molntjänst för kulturarv. Arbetsgruppen inom EAG som jobbat med Archiving by Design (som handlar om att förvalta digital information på ett hållbart och tillgängligt sätt) lämnade också en delrapport.

Gruppbild riksarkivarier med flera. 

Mötesdeltagarna samlade på innergården till Van der Nootska palatset i Stockholm. Foto: Jenny Odell.

European Board of National Archivists

Fredagens program stod det svenska Riksarkivet för och statssekreterare Karin Svanborg-Sjövall från kulturdepartementet inledningstalade. Därefter följde ett program som bland annat omfattade framtidsspaningar om digitala tjänster, möjligheterna med AI och arkiv och  samisk historia i europeiska arkiv.

Deltagarna fick också information om situationen för arkiven i krigets Ukraina genom Anatolii Khromnov, chef för the State Archival Service of Ukraine och särskilt inbjuden gäst.  

Anatolii Khromnov
 Anatolii Khromnov. Foto: Maria Press.

Sveriges EU-ordförandeskap

Att Stockholm varit mötesplatsen för nationalarkivens ledarkonferens hänger samman med det pågående svenska EU-ordförandeskapet. Sveriges riksarkivarie Karin Åström Iko är nöjd med mötesdagarna:  ¨

− Många av våra utmaningar är gemensamma och det är bra att vi kan träffas för att utbyta erfarenheter och hitta samarbetsområden. Men det är också ett tillfälle för oss i det svenska Riksarkivet att berätta mer om verksamhet där vi hunnit längre än många andra

− Under dagarna har vi också kunnat lyfta fram den svenska tryckfrihetsförordningen (TF) som präglar arbetet med arkiv och informationshantering i Sverige, öppenheten i vår förvaltningstradition är unik. Unescos beslut helt nyligen att föra upp TF på listan över världsminnen bekräftar detta, säger Karin Åström Iko.

Läs mer om TF som världsminne: https://riksarkivet.se/nyheter-och-press?item=118626

 

Visa hela nyhetsarkivet