Den allra första planeringen för en utbyggnad av lokalerna började redan för tio år sedan, första spadtaget togs 2018 och 2020 stod bygget klart. Då kunde de nya lokalerna börja användas och läsesalen öppnades för allmänheten igen. Våren 2021 gick också flytten av Krigsarkivet från Östermalm till Täby i mål, efter många år av förberedelser, packning och transporter.
I Täby finns hela bredden av Riksarkivets verksamhet – här tar vi emot och förvarar arkiven och besvarar inkomna frågor. Här finns också konservering, normering, tillsyn, läsesal och bibliotek. I magasinen finns material från statsförvaltningen, enskilda arkiv, fotografier samt kartor och ritningar.
Vid den officiella invigningsceremonin medverkade kultur- och demokratiminister Amanda Lind och klippte band. Till festligheten bidrog också Livgardets dragonmusikkår, som blåste Riksarkivets signal efter bandklippningen.
Tidigare riksarkivarien Erik Norberg gjorde en exposé över viktiga milstolpar i arkivhistorien för att landa i den utredning, som ledde till att arkivlagen trädde i kraft 1991.
Författaren och journalisten Henrik Berggren gav från författarens perspektiv en bild av varför arkiv är oundgängliga och hur han kommit att värdera dem än högre i takt med att medvetna osanningar och ”fake news” fått fäste.
Karin Åström Iko tog sedan plats på scenen och talade om arkivens betydelse i samhället med slutorden: ” Riksarkivet har ett ansvar för arkiven många hundra år bakåt i tiden, men också för att information från samtiden ska finnas kvar i framtiden!”
Gästerna fick också visningar av olika delar av verksamheten vid Riksarkivet i Täby.
Se programmet från scenen (45 minuter) via
denna länk.
Kultur- och demokratiminister Amanda Lind vid invigningen. Foto: Jenny Odell.
Erik Norberg. Foto: Jenny Odell.
Henrik Berggren. Foto: Jenny Odell.
Riksarkivarie Karin Åström Iko. Foto: Jenny Odell.
Livgardets dragonmusikkår. Foto: Jenny Odell.
Bilder från visning av dokument under rundvandringen. Foto: Helena Långström.
Riksarkivet i Täby. Foto: Jenny Odell.