Genom att göra information digital blir den tillgänglig både för bredare användargrupper och för nya användningsområden. Det leder till effektivitet och stor nytta för många – förutsättningarna för demokratisk insyn, innovation och högkvalitativ forskning förbättras avsevärt. Digitisering av arkivmaterial är i grund och botten en demokratifråga.
Den information som Riksarkivet förvaltar utgör inte bara kulturarvsdata, utan även samhällsviktig information. Delar av den informationen har definierats som grunddata och bör omfattas av de gemensamma principerna för standardiserade grunddata. På så sätt kan man effektivisera arbetsprocesserna och säkerställa informationssäkerheten inom den offentliga förvaltningen och uppnå stora samhällsekonomiska vinster.
Kunskapsproduktion och forskning gynnas när information blir lättare att hitta, samla och strukturera. I dag är cirka fem procent av Riksarkivets totala arkivbestånd digitiserat. För att kunna möta samhällets ökande behov av digitalt tillgänglig information måste digitiseringstakten av arkivbestånden öka väsentligt.
Riksarkivet har ett av Europas främsta digitaliseringscenter för storskalig digitisering och bedriver också ett utvecklingsarbete kring digitala processer och system. För att de digitiserade arkiven ska bli tillgängliga och användbara på bästa sätt behövs också satsningar på bearbetning, kurering och tjänster.
Riksarkivets förslag
- Riksarkivet vill ha en förstärkning av sitt anslag för att väsentligt kunna öka tillgången till digitiserat arkivmaterial för att tillgodose samhällets behov av information för demokratisk insyn, innovation och högkvalitativ forskning.
En ökad digitisering av arkivmaterial går också i linje med regeringens digitaliseringsstrategi, målen i Agenda 2030 och OECD:s rekommendationer.
Läs Riksarkivets inspel till arkivutredningen om den digitala informationsinfrastrukturen
Bakgrund – Riksarkivets tidigare inspel
-
Samhällsutmaningar, september 2016
-
Inspel inför arkivutredningens direktiv, juni 2017
-
Inspel om juridiska frågor till arkivutredningen, juni 2018
-
Helhetssyn på informationsförsörjning – Riksarkivets perspektiv, september 2018
-
Arkivutredningens frågor till arkivsektorn, november 2018
-
Enskilda arkiv – ett mångfacetterat område, februari 2019
-
Riksarkivet, kommunerna och landstingen – Ett helhetsperspektiv på samhällets informationsförsörjning, februari 2019
-
Bestämmelser om överlämnande av arkiv till Riksarkivet i registerförfattningar, april 2019
-
Inspel om överlämnande av allmän handlingar, april 2019
-
Inspel om att stärka den nationella arkivdatabasen, juni 2019
Samtliga inspel finns samlade på Riksarkivets webbplats:
https://riksarkivet.se/arkivutredningen