Hack for Sweden – inspiration, engagemang och motivation till mer öppna data! 

2017-03-15

Under helgen den 11-12 mars anordnades Hack for Sweden, ett kreativt event och tävling där över 200 entusiastiska deltagare hade ett dygn på sig att lösa samhällsutmaningar på ett nytt och innovativt sätt med hjälp av öppna data. Vi är särskilt glada att vinnarna av kategorin ”Best Young Hackers” använde data från Riksarkivet.

Under helgen den 11-12 mars anordnades Hack for Sweden, http://hackforsweden.se, ett kreativt event och tävling där över 200 entusiastiska deltagare hade ett dygn på sig att lösa samhällsutmaningar på ett nytt och innovativt sätt med hjälp av öppna data. Årets utmaningar handlade om samhällsbyggnad, miljöinformation samt turism och friluftsliv. Det fanns även utrymme för andra idéer i ett öppet spår.

Hack for Sweden har arrangerats sedan 2014 och är ett samarbete mellan statliga myndigheter och organisationer som vill möjliggöra utveckling av nya tjänster och produkter med hjälp av myndigheters öppna data. Under inledningstalet lyfte civilminister Ardalan Shekarabi fram vikten av öppna data och även Riksarkivets uppdrag om data för vidareutnyttjande, https://riksarkivet.se/psi-oppna-data. Riksarkivet deltog i Hack for Sweden som en partnersmyndighet och vi presenterade vårt arbete med öppna data och PSI (http://www.vidareutnyttjande.se/2017/02/14/oppna-data-och-psi-nu-startar-projektet/) och den nationella dataportalen öppnadata.se (http://oppnadata.se/ ).

Det var fantastiskt att se all sprudlande energi och kreativitet som efter ett dygn resulterade i att öppna data presenterades utifrån nya, innovativa och spännande perspektiv i 50 olika bidrag. https://www.youtube.com/playlist?list=PLR0djR4QSCA2h0jqpvWK6W-nkrFJL2QP9

Det tävlingsbidrag som vann första priset, ”Hack for Sweden Award”, var projektet ”Skog”, som handlar om att med hjälp av maskininlärning och analyser av öppna datamängder uppskatta höga naturvärden i skog och visa dessa för allmänheten. Mer information om alla vinnare finns på Hack for Swedens hemsida. http://hackforsweden.se

Vi är särskilt glada att vinnarna av kategorin "Best Young Hackers" använde data från Riksarkivet. Det vinnande laget, ”Hello World Team 1” vill med sin app levandegöra historiska händelser på den plats där man befinner sig. Appen ska också kunna föreslå kulturhistoriska vandringar och konstpromenader och innehåller en tävlingsdel inspirerad av spelet Pokemon Go där det gäller att samla in så många historiska föremål och händelser som möjligt. Data kombinerades från bland annat Riksantikvarieämbetet, Sveriges geologiska undersökning, SMHI och Riksarkivet.

hack for sweden 

Foto: Sanja Halling, CC-BY

Förutsättningen för alla spännande och kreativa projekt som utvecklades och presenterades under eventet var tillgången till öppna data. Att se dessa möjligheter blev också en inspiration för oss i vårt arbete med att främja tillgång till ännu mer data för vidareutnyttjande.

“We know that data is the fuel of open innovation.” har Gavin Starks, CEO vid Open Data Institute, http://theodi.org/, sagt och det är någonting vi har sett under denna helg.

 

Sanja Halling
 

 

Kontakt
Sanja Halling

Visa hela nyhetsarkivet