Ovänskaplig vänskapsmatch

I början av 1900-talet var Göteborg utan tvekan den svenska fotbollens huvudstad. Den 23 juli 1913 skulle stadens två då mest framgångsrika lag – Örgryte IS och IFK Göteborg – mötas i en vänskapsmatch på Valhalla idrottsplats. Men tillställningen blev allt annat än vänskaplig. I arkiven från Polisdomstolen i Göteborg går det att läsa mer om händelsen, som är ett av de första fallen av läktarvåld i Sverige.

Publikens uppförande tvingade domaren att blåsa av matchen före speltidens slut. Åskådarna, som uppgick till över 3 000 personer, lämnade då läktarna för att på Skånegatan "demonstrera för och emot spelarne". Det tog en timma för de tillkallade polismännen att skingra den uppretade folkmassan.

Örgryte IS:s klubbemblem från skrivelse till Göteborgs Poliskammare 1912.
Örgryte IS:s klubbemblem från skrivelse till Göteborgs Poliskammare 1912. Källa: Göteborgs poliskammares arkiv efter 1900, E XVII c: 4.

IFK Göteborgs klubbemblem från skrivelse till Göteborgs Poliskammare 1913.
IFK Göteborgs klubbemblem från skrivelse till Göteborgs Poliskammare 1913. Källa: Göteborgs poliskammares arkiv efter 1900, E XVII c: 5.

Fyra personer dömda – men inte bland supportrarna

Kort sagt, derbyfesten urartade. Efteråt ställdes fyra personer inför rätta vid Göteborgs polisdomstol. Men dessa var inte bråkstakar ur publiken, istället var det fotbollspelare som åtalades och dömdes till böter.

Örgrytes Erik "Backen" Bergström och Blåvitts Arvid Fagrell fick böta 10 kr vardera. Deras uppträdande under matchen var förargelseväckande, menade domstolen, då de knuffade och slog varandra vilket hade lockat fram "hvisslingar, tjut och skrän bland publiken".

Ytterligare en utespelare, Örgrytes Gunnar Lundin, dömdes till böter för att han avsiktligt tilldelat motståndarnas målvakt "en spark å benet".

Den fjärde personen att dömas var Örgrytes målvakt Oscar "Påsket" Bengtsson, som sedan 1908 även haft förtroende att vakta landslagets mål. Den här onsdagskvällen var han inte särskilt populär bland de blåvita supportrarna. Från deras sida var han "föremål för olämplig behandling", skrivs det i utredningen. Det var hur Bengtsson i sin tur bemötte åskådarna som fick honom dömd i polisdomstolen. Han hade uppträtt förargelseväckande genom "att sätta handen intill ansiktet och räcka så kallad lång näsa åt publiken", vilket kom att kosta honom 5 kronor i böter.

Rapporten i polisdomstolens arkiv.
Rapporten i polisdomstolens arkiv. Källa: Polisdomstolen i Göteborg efter 1900, A I: 424.

Visa alla månadens dokument