Mer information
År 1809 är det mest dramatiska år Sverige har upplevt. Under några korta månader förändras landet i grunden.
På vårvintern marscherar Västra armén mot Stockholm och snart har Gustav IV Adolf förlorat sin tron. I snabb takt skrivs en ny och mer demokratisk regeringsform fram, som antas på vår nuvarande nationaldag 6 juni - medan ryska armén härjar i norra Sverige. I september klyvs riket i två delar och Finland tillhör nu Ryssland. På senhösten sätts kungafamiljen på en båt till Tyskland och återvänder aldrig.
I årsbok för Riksarkivet och landsarkiven 2009 växer detta spännande förlopp fram i en lång rad välskrivna, engagerade och innehållsrika texter. Flera skribenter vrider perspektiven en bit och invanda föreställningar ifrågasätts. Här får napoleontidens färgstarka personligheter nytt liv; general von Döbeln, Hans Järta, kommendant Cronstedt, Axel von Fersen och inte minst den avsatte kungen själv. I årsboken skildras stämningarna i Finland under kriget 1808-09. Liksom folkliga upplopp, klassförskjutningar och censur som följer i spåren av förändringarna.
Till årsboken 2009 följer en cd-skiva med ett urval av de historiska kartor över Finland som bevaras på Krigsarkivet i Stockholm. Kartorna på cd:n åtföljs av kortare texter. En mer utförlig artikel om kartorna finns i årsbokens kapitel "Från rikshalva till självständig grannstat. Krigsarkivets Finlandskartor från fyra århundraden".